Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Преговорите на тема „Туризъм“: Електронни визи и гаранционен фонд, действащ при кризи
България Важно Политика

Преговорите на тема „Туризъм“: Електронни визи и гаранционен фонд, действащ при кризи

Преговарящите партии за съставянето на кабинет в сектор „Туризъм“ се договориха по въпросите за издаване на електронни визи, за развитие на веломаршрути и за създаване на гаранционен фонд в туризма, който да действа при кризи.

Гаранционен фонд за изходящия туризъм, който да действа в ситуации на криза, предлагат две от политическите формации – „Демократична България“ и „Има такъв народ“, които предлагат и Стратегия за туризма с акцент върху морски, планински, балнео, конгресен, културен и друг туризъм.

От БСП предложиха да продължи помощта от 35 евро на турист за чартърите, които пристигат в България. Одобрение срещна и предложението на БСП в Българската банка за развитие да има кредитна линия за предприятията в сектора.

Ще продължи обсъждането на редица други теми важни за сектора, като предложението на „Демократична България“ всички обекти, които работят в туристически зони да плащат туристически данък, а приходите да отиват в общините и да се ползват само за поддръжка на инфраструктурата.

Ще се дискутира и дали да остане облекчението от 9% ДДС за ресторантите. Обсъден бе и въпросът за изсветляване на сектора и дали да има национална резервационна система, която да обхване и съществуващите платформи за това.

Предстои обсъждане и на структурата и функциите на Министерството на туризма, както и участието в Националния съвет по туризъм.

Не беше постигнато единно становище да останат ли концесиите на плажовете и кой да ги администрира.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ акцентира при представянето на страната в чужбина с мотото „Една дестинация – хиляди преживявания“.

„И ако го кръстим „One destination – hundred experiences“, това вече можем да го продадем. Тогава вече и пакетът, който може да се направи няма да бъде за пет дена, където е нискоценовия туризъм, а може да го направим две седмици. Можем да направим платформа, в която може да селектираш, кои са локациите, които искаш да посетиш. Имаме невероятен ресурс, но трябва да го продадем на света по -най-умния начин“, каза той.

Още

Преговорите в сектор „Земеделие“: Налагането на таван на субсидиите сред спорните моменти
Преговорите за образованието: Училищата да се финансират по нова формула, мандатност на директорите
Преговорите на тема „Национална сигурност“: Модернизация на българската армия и създаване на фонд за тази цел

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...