Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Преговорите в сектор „Финанси“: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари, актуализация през юли
Бизнес България Важно

Преговорите в сектор „Финанси“: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари, актуализация през юли

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина, а актуализацията да е през юли. Това решиха представителите  от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, които провеждат днес  преговори в сектор „Финанси“. Днес е последният ден от преговорите между четирите политически формации, които се очаква да съставят следващото редовно правителство.

В бюджета за догодина ще се заложи дефицит в рамките на 3.5-4.5%. Договорено бе да започне да се прави бюджет за години напред на капиталовите разходи, което към момента никога не е правено. Прагът за задължителна регистрация по ДДС плавно да се вдига до записаните в европейските правила 165 хил. лв. като за начало са вдига до 100 хил. лв, а максимумът ще се достигне през 2024 г. Това бе обвързано с проверки за свързаност на фирмите, за да не се отбягва това.

За 2022 г. се запазва настоящото семейно подоходно облагане, което предвижда приспадане на 4500 лв. от данъчната основа за всяко дете в семейството.

„Да запазим подоходното облагане за 2022 г. без промени, като остане в сила данъчното облекчение от 4500 лв. за дете за доходите от 2021 г.“, настоя Асен Василев. Той припомни, че при преговорите в панела за социални политики са заложени вече мерки за подпомагане на семействата и бедните домакинства.

По-ниската ставка от 9% на ДДС за ресторантьорите, туроператорите, книгите и детските храни ще остане и догодина, защото всички се обявиха за това.

Съпредседателят на ПП Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет ще е различна, което означава, че и финансовата рамка ще бъде напълно различна. По думите му не е обозримо да се приключи работата по него до края на годината.

Румен Гечев от БСП призова още следващата година България да заложи подобно на други европейски страни на по-голям дефицит в бюджета като използва парите да плати повече социални помощи и такива за бизнеса в условията на продължаваща пандемия. Посочи, че не би трябвало да е проблем 4-5% дефицит.

Партията предлага още ДДС да падне на 9% за лекарствата и стоките от първа необходимост, което би струвало 300 млн. лв. на бюджета. Социалистите настояват минималната работна заплата още догодина да се увеличи до поне 700 лв., а след това да е около 50% от средната заплата за предходната година. Предлага се още въвеждането на семейно подоходно облагане като за всяко дете се предвиди помощ от 550 лв. до навършването на пълнолетие.

Да се увеличат вноските за пенсия, за да се укрепи пенсионната система като още от догодина максималният осигурителен доход да се вдигне поне на 3400-3500 лв. при 3 хил. лв. в момента, обясни Румен Гечев.За да се задържат в България младите хора, се предлага хората до навършване на 26 г. да не плащат данък върху доходите си.Безплатни детски градини и ясли, искат още от БСП.

За „Има такъв народ“ бюджетът трябва постепенно да се балансира и затова партията предлага бюджетният дефицит за 2022 г. да е максимум 3-3.5%, а в рамките на мандата на следващото правителство да се сведе до 1.5%. Партията на Слави Трифонов също предлага като БСП да има семейно подоходно облагане, което включва и помощи спрямо броя деца. В допълнение се иска да има необлагаем минимум на доходите като той се определи като процент от средната заплата. Експертите на партията предлагат прагът на задължителна регистрация по ДДС да се повишава на стъпки до достигането на максималния размер, предвиден в директива на Брюксел от 165 хил. лв.

Любомир Каримански от ИТН, който в 46-ия парламент беше шеф на бюджетната комисия, обяви, че настоява да се запише в коалиционното споразумение, че партията настоява 1 г. преди приемане на еврото в България да има разяснителна кампания, както и че курсът, по който ще стане приемането на еврото, ще е в съотношението, при което в момента левът е фиксиран за него. Отпадне на данък „уикенд“ и на налога върху лихвите по депозитите, иска още ИТН.

„Демократична България“ е против вдигането на данъци и осигуровки и предлага 500 лв. месечен необлагаем минимум, което е изчислено, че ще струва 1 млрд. лв. годишно на бюджета. Увеличаването на задължителния праг по ДДС до 85 хил. евро трябва да стане едновременно с повишаване на капацитета за проверки на НАП и Комисията за защита на конкуренцията за проверка на свързани лица. Влизането в еврозоната е основен приоритет за „Демократична България“ като също се настоява за информационна кампания, която да адресира различните типове аргументи срещу приемането на еврото.ДБ иска и пълен одит на дейността на Българската банка за развитие за поне 5 г. назад, за да се види кои кредити са обезпечени и кои са разсрочени.

„Продължаваме промяната“ предлага тегленето на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на ДАНС, тъй като това е прагът за разплащане в брой. В момента банките са длъжни да сезират службите при транзакции над 30 хил. лв. и такива, които им изглеждат съмнителни. Също, сигнал на ДАНС да се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв.

Формацията предлага също подаваните всеки месец ДДС декларации да включват информация и за касовите наличности и да се уточнява дали ДДС фактурата е била платена, за да може по-лесно да се контролира. Освен това се предвижда плащането на данък дивидент да става само по банков път, в момента практиката била да става в брой. ПП настоява и да се сложи край на безотчетните пари, давани за работата на депутатите. “Продължаваме промяната“ също подкрепя идеята минималната заплата да е процент от средната, което скоро се очаква да стане принцип в целия ЕС.

Спор предизвика размерът на максималния осигурителния доход. „Максималният осигурителен праг да бъде фиксиран като процент от средната работна заплата. Нормално е прагът да расте пропорционално на ръста на средната заплата“, заяви Асен Василев, според който тази мярка няма да вкара скъпоплатените бизнеси в сивия сектор. И предложи съотношението на максималния осигурителен праг да е с коефициент 2.3 спрямо средната заплата от предходната година. При 1500 лв. средна заплата, това означава около 3450 лв. таван на дохода за осигуряване, което е 15% увеличение и е съотносимо с увеличението на средната заплата, каза Василев.

От ДБ настояха да не се бърза с подобно решение и да се види как и кога ще излезем от ковид-кризата. „Осигуряването трябва да е до някакъв минимум, човек трябва сам да решава, доброволно дали да спестява и колко да спестява за старини“, посочи Георги Ганев от ДБ. От БСП контрираха, че се забравя, че с осигуровките се покриват текущите пенсии и приветстваха предложението на ПП./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...