Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Култура » Терен още няма, но Зико ще обявява международен конкурс за сграда на операта
Култура Пловдив

Терен още няма, но Зико ще обявява международен конкурс за сграда на операта

Кметът Димитров и културният министър проф. Минеков
Кметът Димитров и културният министър проф. Минеков

Община Пловдив подписа Меморандум за сграда на Държавна опера-Пловдив

Още не е посочен терен за пловдивската опера, но кметът на Пловдив обяви, че ще прави международен конкурс за изграждането ѝ. Това се случи днес в Стария град на Пловдив, където бе подписан Меморандум за сътрудничество за проектиране и изграждане на сграда на Държавна опера-Пловдив.
Споразумението бе сключено днес между община Пловдив, Министерство на културата и фондация „Дом за Пловдивската опера“. Подписи под него поставиха служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, кметът Здравко Димитров и председателят на фондацията Любозар Фратев.
На събитието присъстваха още зам.-министъра на културата проф. Пламен Славов, директорът на операта доц. д-р Нина Найденова, част от членовете на фондацията – д-р Мариана Чолакова и доц. д-р Никола Добрев.

Преди около месец кметът пое ангажимент за намирането на подходящ терен за мащабния проект. Днес той потвърди: „Няма да спра дотук и ще обявя международен архитектурен конкурс за сградата на Държавна опера – Пловдив. Градът ни заслужава такава
знакова и хубава сграда“ и допълни, че скоро ще посочи и подходящо място за изграждането й.
„Благодаря на всички, които работят операта в Пловдив да има свой дом“, сподели още Димитров.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков увери, че за проектирането на сграда са отделени 300 хил. лв. от бюджета на ведомството. Той изрази увереност, че събитието днес е значимо не е само за Пловдив и България, но ще има силен международен отзвук.
В стратегическия документ общината се ангажира да осигури техническото задание и необходимите документи за започване на проектиране и строителство на бъдещия дом на операта.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...