Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Епидемиолог за нови вариант на ковид: Не може да се каже ще има ли пробив при ваксините
COVID-19 България Важно Здраве

Епидемиолог за нови вариант на ковид: Не може да се каже ще има ли пробив при ваксините

Д-р Христиана Бацелова

Новият вариант на COVID-19 определено ни притеснява, не можем да кажем дали ще доминира над Делта, има такива опасения. Виждаме, че доста държави вече предприемат мерки за недопускане на неговото навлизане на територията им. Това обясни в „Денят започва“ епидемиологът Христиана Бацелова.

„За съжаление при него се наблюдават доста промени, дали ще има пробив при ваксините, не може да се каже, фармацевтичните компании в момента правят проучвания“, обясни Бацелова в отговор дали новият вариант може да превъзмогне защитата от ваксините.

„Най-лошият вариант е да се върнем в изходна позиция, т.е. да започнем отново ваксинирането с добавен компонент“, смята тя и допълни: Категорично има смисъл от бустерната доза. Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират.

За ваксинираните с еднодозова ваксина д-р Бацелова обясни, че ако са минали 6 месеца, могат да си поставят бустерна доза с РНК ваксина.

Притеснение относно децата има, подчерта епидемиологът.

„Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване. Освен това, децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните“, допълни тя. Според нея обаче, броят на ваксинираните деца у нас е малък.

„Надявам се много бързо да бъдат доставени детските флакони и министерството на здравеопазването бързо да реагира. Включително, аз очаквам да ваксинирам моите деца“, обясни д-р Бацелова.

Детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години.

„След 10 години няма какво да се случи от ваксините, тъй като нашият организъм е доста умен и нямаме дългосрочни ефекти“, категорична е д-р Бацелова.

„Защо да ваксинираме децата – отговорът е елементарен, за да бъдат здрави. Иначе ги обричаме на интубация, смърт, дълготрайно боледуване“, категорична е д-р Бацелова.

Още

728 новозаразени с ковид, 58 починаха за денонощие
Извънредна среща на здравните министри от Г-7 заради Омикрон

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...