Quantcast
Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2021 » Не забравяй! Полицаи от София и Пловдив бяха най-добрите социолози през 1938 г. 
ИЗБОРИ 2021 Култура Не забравяй Пловдив Пловдив!

Не забравяй! Полицаи от София и Пловдив бяха най-добрите социолози през 1938 г. 

Пловдивски полицаи - 1933 г.
Пловдивски полицаи - 1933 г.
  • Агенти по сигурността проучвали село след село, махала след махала, двор след двор, събирали информацията по кръчми, кафенета, читалища
  • Полицейското проучване установило, че в селата и крайните квартали на градовете жените ще гласуват като мъжете си
  • В Асеновград познали победата на правилния кандидат с най-голяма прецизност

Владимир БАЛЧЕВ продължава в Plovdiv-press.bg своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Владо Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки. Изборите минаха, но понеже изборните страсти не са утихнали, а и в предизборната ситуация този път сред ярките фигури бяха вътрешният министър и подчинените му структури, тази статия разказва как полицията и службите познавали резултатите най-прецизно.


Стар документ уточ­нява какво се е случило в Цалапица на 23 януари  1938 г. Както винаги, селската кръчма била шумна – препирали се ту земеделци и демократи, ту цанковисти и ляпчевисти. Общо-взето, праз­ни приказки. През две маси от печката придрямвал някакъв невзра­чен човечец. Кой да знае, че той бил един от извес­тните столични агенти на Държавна сигурност и го интересували имен­но празните приказки по кръчмите. Подписал се е като разузнавач № 134.

Пловдивска кръчма, 1930 г.
Кръчма в Пловдивско, 1930 г.

Всъщност нея вечер нищо не се случило в Цалапица. Софийският агент поглеждал със за­мъглени очи, говорел с хората от другите маси, по едно време изчезнал незабелязано. На следва­щия ден пришълецът бил в района на днешния град Съединение, после – към Кричим, Устина и Перущица. За две седми­ци разузнавачът обходил 20 централни села меж­ду Родопите и Средна гора. Завирал се по кръч­мите, кафенетата и чита­лищата, подкачал селя­ните за разговор. Задача­та на агента била да про­учи колко хора ще гла­суват на предстоящите избори. Негови колеги обикаляли из други кра­ища на страната.

Полицейска карта и рапорт на агент.

Обиколката на разузнавач №134 завършила в селата на днешните общини Брезово и Раковски. На 8 февруари 1938 г. разузнавачът пише доклад до началника на отдел „Държавна сигурност” към Дирекцията на полицията – Пловдив: „ В разговорите ми с лица от различните слоеве на селското население, от подслушани разговори в разните заведения като кръчми, кафенета, читалища и прочие, в случайни срещи със селяни, излезли в полето по  работа, в нарочно подкачени разговори можах да констатирам, че по-голямата част от селското население не се интересува от провеждането на законодателните избори.” Разузнавач №134 обаче предвижда, че с наближаването на изборния ден партизаните (т.е. лидерите на забранените партии) ще потърсят начин да агитират за избирането на депутати от своя партиен кръг. Според разузнавача това ще доведе до масово участие в изборите.

Бездействието на полицейските служители по места създава условия на засилена агитация сред населението, надменното държане на чиновниците засилват недоволството сред селяните, а тъй като кметовете  били предимно външни хора, нямали никакво влияние върху избирателите.

Голямо Конаре (днес град Съединение), 1935 г.
Голямо Конаре (днес град Съединение), 1935 г.

Разузнавачите проучили и един на пръв поглед спо­рен момент – какво ще бъде поведението на жените, които през 1938 г. за първи път в новата ис­тория на България щели да се изправят пред ур­ните. Агентите  уточнили, че в повечето случаи жените ще пуснат същата бюлетина, каква­то са пуснали мъжете им. Особено по селата и в крайните квартали на градовете. Неомъжените нямали право на глас, така че по­не те не били проучвани.

На следващия етап анализите се поемали от местни агенти. Те имали  информатори, имали познати, знаели кого да подпитат. И тъй като по селата всичко се знае, разузнавачите проследи­ли двор по двор, махала по махала.

Доброволен труд за обработка на нивите, осигуряващи доходи за читалището в село Белозем, 1936 г.
Доброволен труд за обработка на нивите, осигуряващи доходи за читалището в село Белозем, 1936 г.

Знаело се дори колко гласа може да събере неудобния кандидат във всяка една махала на селото и дали ще го подкрепят собствените му роднини. Накрая уда­рили чертата и пресмет­нали кой кандидат колко гласа ще вземе. През февруари 1938 г. тази работа била свършена в Асеновградска околия само за три дни, но в проучването участвали 22 агенти. Пресметнали полицаите и уточнили, че правителственият кандидат Йосиф Разсуканов ще бъде изпреварен от доктор Винаров. Село по село посочили колко точно ще бъдат гласове­те.

Началникът в Око­лийското управление заявил на подчинените си: „Ако официално нашата зада­ча е да пазим реда, то не­официалната ни задача е да осигурим избора на кандидатите, които с достойнство ще съдейст­ват на новото управле­ние…“. Значи да напра­вят всичко възможно, за да се избере човекът на централната власт.

Както било наредено от София, така и стана­ло.

Окончателните резултати от изборите били обявени на 22 март 1938 г. Броят на гласовете за отделните кандидати кажи-речи съвпадал с прогнозата на разузнавачите.

Перущица през 30-те години на миналия век. Пощенска картичка

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...