Quantcast
Новини Пловдив » България » Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков
България

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, съобщи за БНР говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. Той обясни, че наблюдаващият прокурор не е открил данни за извършено престъпление от обвинител номер едно.

Рашков сезира прокуратурата, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му – внесено чрез тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов, за уволнението на Гешев, заради нарушаване на Етичния кодекс на магистрата. Сред аргументите за това искане беше и избирателното публикуване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

Сезирайки спецобвинението в края на юли, Рашков посочи три случая – записи, за които се твърди, че съдържат гласа на президента Радев, записи на намиращия се в Дубай Васил Божков с политици и журналисти и чатовете между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Работилият по сигнала прокурор не е видял престъпления в това огласяване, защото то е станало на етап, когато вече тези записи са били веществени доказателствени средства и право да разреши или не публикуването им имат само съответните наблюдаващи прокурори. А те са дали такова разрешение.

Проверката е прекратена, но може да бъде обжалвана.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...