Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Проф. Ива Христова: Омикрон все още не е засечен в България
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Ива Христова: Омикрон все още не е засечен в България

Проф. Ива Христова

Новият вариант на коронавируса Омикрон все още не е засечен на територията на България. Този вариант се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите й лабораториите, които правят изследвания, веднага могат да се ориентират затова, че има някакви отклонения от нормалния позитивен резултат за коронавирус. Те веднага трябва да изпращат пробите в  Националния център по заразни и паразитни болести.

„Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите, задължителен PCR тест на пристигащите в България и карантина, докато не излезе резултатът“, препоръча тя.

По думите й притеснителното е, че новият вариант на коронавируса твърде бързо е приет като вариант на „безпокойство“. „Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми, но иска време, за да се анализират повече данни“, обясни  проф. Христова.

Тя коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти.

„Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита“, каза още тя и препоръча на българите да се ваксинират.

Спорде нея мерките в страната ни не са достатъчни. „Все още тази вълна, в която се намираме не е отминала, а опасността е да навлезем в нова вълна заради бързото разпространение на Омикрон. Да се носят много отговорно маските, да се избягват събиранията и да се спазват противоепидемичните мерки“, призова проф. Ива Христова.

Според нея за известно време учениците могат да бъдат пуснати в училище, но след това ще се наложи да се затегнат мерките и отново те ще трябва да учат онлайн вкъщи.

Тя очаква да има и нови вълни на коронавируса, заради нови мутации на вируса, които е възможно да дойдат  от Южна Африка заради широкото разпространение на СПИН./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...