Новини от Пловдив » Важно » Фалшивите сертификати в Пловдивско: Арестувани са 3-ма лекари и един зъболекар
Асеновград Важно Раковски Регион Съд и Прокуратура

Фалшивите сертификати в Пловдивско: Арестувани са 3-ма лекари и един зъболекар

Атанас Илиев и Чавдар Грошев, изнесоха подробности около схемата.

Мария МОРУНОВА

Четирима души – трима лекари и един зъболекар, са задържани до момента за издаването на фалшиви зелени сертификати за завършена имунизация. Единият арестуван е от Асеновград, трима са от Раковски. Те са издали 250 фалшиви сертификата на българи, които по време на ваксинацията са били в чужбина. Това стана ясно на брифинг на прокуруратурата. И четиримата души са задържани за срок до 24 часа, предстои да стане ясно дали мерките им ще бъдат удължени, предстои да стане ясно и дали и какви обвинения ще им бъдат повдигнати.

„Две са досъдебните производства за документни престъпления, разследват се от Икономическа полиция, но касаят един и същ предмет- издаването на зелени сертификати за имунизация. Към момента са установени издадени 200 зелени сертификата, издадени в частен медицински център в Раковски и още 50 в МБАЛ Асеновград. За да се проведе ваксинация, пациентът попълва декларация за съгласие, която съдържа лични данни и се подписва. Към момента на попълване на декларациите всички имунизирани българи са били в чужбина“, обясни районният прокурор Чавдар Грошев.

По думите му сертификатите са издавани в рамките на около 2 месеца, установени са около 20 хил. декларации за информирано съгласие. „Участвали са и посредници, които са взимали 200 до около 400 лева за сертификат, но тепърва ще се установява съпричастност и на други лица. По мое виждане ще установим още лица, които са се снабдили с такива сертификат“, каза още той.

Д-р Иван Червенков, който е шеф на МБАЛ Асеновград и избран за депутат в 47-ото Народно събрание от ГЕРБ, няма данни да е съпричастен към престъплението, стана ясно от думите на Чавдар Грошев.

Шефът на „Икономическа полиция“ Славчо Алексиев обясни, че на 19 ноември е получен сигнал от РЗИ за медицински цетрове, в които има съмнителни ваксинациии. „За 5 дни провихме няколко хиляди души дали са били в страната когато са били ваксинирани. В хода на разследването стана ясно, че много от хората са се сдобили с такъв сертификат чрез посредници, които са от различни слоеве на обществото – в това число и медицински лица“, допълни той.

„Това не са обикновени дела, които ще приключат утре. Искаме всички да си понесат отговорността“ коментира от своя страна говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев и допълни, че за нарушаване на противоепидемичните мерки наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Но, след приключване на разследването, може да повдигнат и други обвинения.

Още

Разкриха схема за фалшиви ковид сертификати в Асеновград и Раковски
Откриха 250 фалшиви зелени сертификата, издадени в Раковски и Асеновград, има задържани

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...