Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Интерактивни динозаври новата атракция в Природонаучния музей, купуват още
Градът Кадър на деня Пловдив

Интерактивни динозаври новата атракция в Природонаучния музей, купуват още

Един от динозаврите, впечатлили малките посетители в музея днес.

Мария МОРУНОВА

Пет интерактивни динозаври са най-новата атракция в Природонаучния музей. Трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър са разположени в зала „Лотос“, а днес малчугани от няколко детски градини имаха възможност да ги разгледат.

„Много са хубави, но малко ме е страх“, заяви Вики, която е в четвърта група. Освен че са 3D, динозаврите могат да се движат, издават и звуци, а децата ги разгледаха в захлас.

Петте динозавъра са купени със собствени средства на музея. Стойността им е 35 хил. лв. Природонаучният музей се радва на добра посещаемост и ръководството му се надява, че през следващата година отново със собствени средства ще успее да купи още 4 динозавъра.

„Имаме 5 вида динозаври, произведени са от водеща китайска фирма. В България за момента няма постоянна експозиция с динозаври, при нас е първата. През 2022 г. планираме да добавим още към експозицията, това са 7-метров тиранозавър, стегозавър, трицератопс и летящ вид – заложили сме на 4-метров птерпдактил. Тези макети са в реални пропорции – не са бутафорни“, обясни директорът на музея Огнян Тодоров.

Той припомни, че зала „Лотос“, където са изложени динозаврите, беше предоставена на музея през 2019 г. от Община Пловдив. С нейна помощ беше ремонтирана фасадата на залата по проект, съгласуван с Министерството на културата и съобразен с носителите на авторските права на залата.

Вътре залата е подредена като пещера, има бели полета, които ще бъдат направени като интерактивни пространства. На тях ще се прожектират динамични движения от епохата Ранна креда. „Ще се вижда джунгла с динозаври, които при посочване с лазер ще започват да се движат“, обясни Тодоров.

Експозицията с динозаврите все още не е завършена, това е причината да не е с отделен билет или с по-скъп такъв.

В музея се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години), припомни шефът Тодоров. През почивните дни във фоайето на музея е разположена мобилна лаборатория за бързи антигенни тестове, които са на цена от 10 лева.

Още

Динозаври оживяват в Природонаучния музей
Показват динозаврите в новата зала „Лотос“ на Природонаучния музей

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...