Quantcast
Новини Пловдив » България » Румен Радев: България застарява, трябва дългосрочна визия
България Важно

Румен Радев: България застарява, трябва дългосрочна визия

Румен Радев

Устойчивото демографско развитие е основна движеща сила на социалния, икономическия и политическия прогрес. Провеждането на ефективна и устойчива политика в тази насока и преодоляването на съвременните демографски предизвикателства изискват силна ангажираност на отделните държави, както и споделена отговорност на международната общност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на международна конференция, посветена на демографската устойчивост, на тема „Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна”. Форумът събира под егидата на ООН представители на страни от Европа и Централна Азия на министерско ниво. Българският държавен глава Румен Радев е патрон на конференцията.

При откриването на форума президентът отбеляза безпрецедентната глобална демографска динамика и подчерта, че много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото. „Този факт оказва силно въздействие върху основните системи на обществото: икономика, образование, здравеопазване и социална защита“, посочи Румен Радев. Президентът изтъкна необходимостта от ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения.

„Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания“, допълни Румен Радев.

Президентът посочи допълнителното негативното влияние на пандемията от коронавирус върху здравеопазването и социалното осигуряване, както и за икономическата ни и социална устойчивост. „Решаването на тази криза ще бъде от съществено значение за успешното възстановяване и съживяване на нашето ежедневие, социални контакти, икономики, както и за изграждането на едно по-справедливо общество“, посочи президентът.

Държавният глава призова в центъра на всички политики да бъдат поставени именно хората. Румен Радев изрази очакване министерската конференция в София да мобилизира подкрепа за намиране на политически отговори и обмен на добри практики за смекчаване на отрицателните последици от демографските промени.

С конференцията в София се поставя началото на Десетилетие на демографската устойчивост (2022-2032 г.) и на Алианс София. Държавният глава посочи, че този алианс ще бъде общност за действие, ръководена от държавите членки, която ще улесни обмена на опит и техническата помощ, насочени към укрепване на демографската устойчивост.

В откриването на форума, който ще се състои днес и утре в София в хибриден формат, участва заместник генералният секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем, която е на посещение у нас.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...