Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Българи контактни на Омикрон?
COVID-19 България Важно Здраве

Българи контактни на Омикрон?

Двама от пътниците, които се завърнаха от Южна Африка с румънски самолет, са носители на новия щам Омикрон. В момента тече геномно секвениране, което до дни ще покаже дали пасажерите са заразени с африканският вариант, съобщават властите в Букурещ.

В самолета с потенциално заразените пътуваха и 10 българи. Общо 46 румънци и 24 чужденци бяха евакуирани от Южна Африка с полет на компанията „Таром“. Те кацнаха преди няколко дни на летището към военната база 90 в Букурещ.

Министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви, че вероятността двамата пътници да са заразени с варианта Oмикрон е голяма.

Сред тях има още един с положителна проба за COVID-19, но към момента няма съмнение за Омикрон. И тримата заразени са безсимптомни, в добро здраве и са в изолация, съобщават от румънското министерство на здравеопазването.

Бързите антигенни тестове и на десетимата българи са отрицателни, стана ясно при прибирането им във вторник.

Сънародниците ни влязоха в страната през граничния пункт „Дунав мост“ с микробус. Трима от тях са от Русе, а останалите – от София. Всички българи, пристигнали от Южна Африка, са с отрицателни тестове за COVID-19

Тогава бе обявено, че всеки от тях ще бъде поставен за 10 дни под карантина. „След като изтече този период, между десетия и дванадесетия ден те ще трябва да си направят и PCR-тест. Ако резултатът е отрицателен, ще бъдат освободени от карантината“, обясниха от Регионалната здравна инспекция в Русе.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...