Quantcast
Новини Пловдив » Книги » ИК „Хермес“ дарява 3000 книги за 30-годишнината си
Книги Култура Пловдив

ИК „Хермес“ дарява 3000 книги за 30-годишнината си

Стойо Вартоломеев
Стойо Вартоломеев

3000 книги с 25 милиона екземпляра са издадени за 30 години от създаването на издателство „Хермес“, обяви управителят Стойо Вартоломеев, който представи инициативите, свързани с отбелязване на годишнината. По този повод на 10 библиотеки ще бъдат дарени 3000 книги на български автори.

Издателството е сред създателите на историята на българското частно книгоиздаване, като през годините е помогнало за утвърждаването на  редица български и чужди автори. Средно на година „Хермес“ изкарва на пазара около 250 заглавия.

Управителят на „Хермес“ отрича информациите, че българите не четат книги.

„30 години вече се изморих да повтарям, че ако нямаше интерес към книгите в България, то ние няма как да съществуваме. А сме издали за 30 години 25 милиона екземпляра, това е огромно количество книги. Не сме и само ние, има поне 150 български издателства“, категоричен е Стойо Вартоломеев, цитиран от БНР.

Той е категоричен, че книгата не е просто прозорец към света, а е огледало, в което човек може да погледне в себе си.

Издателството подготвя специална библиотека за Пловдив, която ще носи името „Седемте хълма“. Книгите от поредицата ще са посветени на историята на града.

„Седемте хълма“ ще включва книги, свързани с историята на Пловдив. Решихме да обявим тази инициатива на 30 годишнината на „Хермес“, защото смятам, че историческата памет се възприема най-добре чрез художественото слово“, каза още Стойо Вартоломеев.

Издателство „Хермес“ е създадено през 1991 година, а първата книга е „Тайнствените сили в природата“ от Камий Фламарион. Най-голям успех на издателството в първите години носи поредицата „31 забравени любовни романа“. Само от нея са продадени над 4 милиона екземпляра и тя се превръща в истински феномен в историята на новото българско книгоиздаване.

Още

С 60 липи облагородиха пространство в „Тракия“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...