Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 23 контактни на починалото от менингит дете са с установена бактерия
България Важно Здраве

23 контактни на починалото от менингит дете са с установена бактерия

При 23 от всички изследвани контактни лица на починалото 5-годишно дете от столичната детска градина „Вълшебство“ е установена бактерията менингокок. Всички те са в добро състояние и без симптоми, а детската градина беше затворена от РЗИ. Здравният министър разпореди проверка на няколко болници, за които родителите на починалото дете казват, че са отказали да го прегледат.

И днес вратите на столичната детска градина „Вълшебство“ останаха затворени, а децата – вкъщи. Така ще бъде за неопределен период от време, въпреки че е извършена пълна дезинфекция на цялата сграда. Детската градина беше затворена, след като стана ясно, че едно от децата е с инфекция. То е починало след влошаване на състоянието му още в петък, но за смъртта му се разбра късно снощи. Според специалисти причина за това е свръхостър менингококов сепсис. Днес се появи информация, че семейството на детето е обикаляло няколко болници преди да бъде прегледано. Междувременно родители на деца се оплакват, че детската градина е продължила да работи до вторник включително, което според тях може да е причина за още по-голямо разпространение на заразата.

Миналият четвъртък преди обяд в детската градина 5-годишното дете рязко се влошава.

„Повърна, вдигна висока температура. Своевременно информирахме родителите. Получихме разрешение да му дадем лекарство за температурата. Те много бързо дойдоха, взеха детето и ги насочихме към личен лекар“, каза Гергана Петрова, директор на 37-а детска градина „Вълшебство“.

Всичко се развива много бързо. Семейството търси помощ в болница. Според техни близки в Специализираната детска болница „Иван Митев“ не е имало кой да ги приеме рано сутринта, а в Инфекциозна болница нямало дежурен кабинет. От Инфекциозна болница заявиха, че семейството с детето нито е влизало в двора на болницата, нито е било върнато от дежурен екип. Според близките, които не искат да говорят пред камера, в „Пирогов“ приели детето веднага. Оттам в петък е пренасочено към Специализираната детска болница. Там, по думите на лекари, е направено всичко необходимо, за да бъде спасено. Реанимирано е дълго време, но без ефект. Според източници от педиатрията то е било със свръхостър менингококов сепсис. Здравният министър е разпоредил на изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да провери действията на лечебните заведения, свързани със случая, дали е оказана необходимата грижа.

„Имам доклад от директора на СРЗИ и от директора на НЦЗПБ. От тези доклади се вижда, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването. Подозрението е, че е за менингококов сепсис, но не не са установили менингокок при изследванията. Това е заболяване. Менингит може да се причини и от други микроорганизми, не само от менингокок“, каза министър Стойчо Кацаров.

Сред децата с положителна проба от тази детска градина е и това на Михаела Кръстева. Майката обвинява РЗИ, че не са реагирали своевременно.

В писмена позиция от РЗИ съобщиха, че са взети всички мерки за изследване на контактните деца и служители в детската градина, предава БНТ.

Още

Детето с менингит починало миналия петък в болница
Д-р Христиана Бацелова: Менингитът най-често се разпространява сред групи хора
Проф. Кантарджиев: От два дни децата вземат антибиотици
Министър Кацаров: При починалото дете не е изолиран патологичен менингокок

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...