Quantcast
Новини Пловдив » Култура » За втори път Вълчан Петров получи „Наградата на Кмета“ на изложбата на пловдивските художници
Галерии Култура Палитра

За втори път Вълчан Петров получи „Наградата на Кмета“ на изложбата на пловдивските художници

Кметът Здравко Димитров, заедно с председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева откриха „Годишната изложба“ на Дружеството на пловдивските художници, в която тази година с общо 116 творби се представят 84-ма автори.

Сред гостите на събитието в изложбената зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 бяха почетния консул на Чехия в Пловдив д-р Иван Соколов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, пловдивски творци от различни поколения, приятели, ценители и колекционери, дошли да преживеят една магична вечер с изкуството в навечерието на празниците. По-късно към тях се присъедини и Генералния консул на Турция. Вернисажът започна в 17 часа и продължи до 19 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и представяне на „зелен сертификат“.

Традиционно на откриването се състоя и кратка церемония по връчването на Годишните награди в категориите –  живопис, графика, скулптура, млад автор. Пет членно жури, в състав: Снежана Фурнаджиева – председател на ДПХ, Нели Ценова – живопис, Милена Бочукова – скулптура, Ивайло Григоров – графика и Десислава Христозова – експерт в отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, възпитаник на НХГ „Цанко Лавренов“ и АМТИИ -Пловдив, определи победителите в отделните категории в оспорвана конкуренция от 19 номинирани автори.

Лидия Симеонова е определена за тазгодишната носителка на наградата за “Живопис”, като останалите номинира са Иван Шишков, Красимир Карастоянов, Вихра Григорова, Румен Манолов и Иван Краевски. В раздел “Графика” е отличена Антония Маринова – Crazy сред номинираните си колеги Панайот Панайотов, Йордан Велчев и Крикор Касапян.

За “Скулптура” носител на наградата е Живко Спасов, а останалите номинирани са Вячеслав Есенков, Свилен Костадинов и Петко Караколев. Наградата за „Млад автор“ отиде при Мирослав Арабаджиев, като номинирани едновременно с него са Борислава Сотирова, Христо Бозуков, Никола Гулев, Веселин Цаков и Светлана Желязкова. Всички наградени получиха грамота и парична премия в размер на 500 лева.

За втори път от учредяването през 2015 година, носител  на „Наградата на Кмета“ стана  Вълчан Петров. Той бе първият пловдивски художник, удостоен с тази награда преди 7 години. Другите номинирани тази година бяха Жорж Сопаджиев, Иван Шишков и Христо Николов.

През 2017 година, общинските съветници гласуваха с пълно единодушие званието „Почетен гражданин на Пловдив” на известния български художник, заради неговите постижения в областта на българското изобразително изкуството и по случай неговата 70-та годишнина. Маестро Вълчан Петров получи званието „Почетен гражданин на Пловдив“ на церемония, която се състоя по време на откриването на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници в същата година.

„Особено ми е приятно да сме заедно тук. Искам да ви уверя, че Пловдив се гордее с вас – пловдивските художници. Поздравявам ви за постиженията, които виждам тук, и ви уверявам, че в което и кътче в България и извън нея да отидем и кажем, че сме от Пловдив, винаги в отговор чуваме: “Имате прекрасни художници”. И ние много се гордеем. Макар че годините са трудни и дори ни е трудно да общуваме за съжаление, аз ви пожелавам още много творчески успехи, здраве за вас и вашите семейства и да се виждаме по-често през следващата година, каза в приветствието си на откриването кметът Здравко Димитров.

След награждаването художници и гости си направиха снимки за спомен пред творбите. Здравко Димитров и Вълчан Петров също се фотографираха за спомен пред картината на маестрото.

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 г. Тя ще продължи един месец и е с вход свободен за посетителите при спазване на всички действащи в момента противоепидемични мерки.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...