майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Бизнес » От ДКК: Караганева дала неправомерно права за продукция на ВМЗ на частна фирма
Бизнес България

От ДКК: Караганева дала неправомерно права за продукция на ВМЗ на частна фирма

Покрай скандала с уволнената от Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева, излезе информацията, че като изпълнителен директор тя е предоставила правата за продукцията на ВМЗ-Сопот за египетския пазар на частна фирма. От ДКК обвиняват Караганева, че е нарушила процедурите и не е съгласувала решението си със съвета на директорите на компанията.

Твърди се още, че Караганева е поискала и получава становище от дъщерното дружество „Кинтекс“ ЕАД, след като вече е подписала протокола на едноличния собственик на капитала от 9 ноември 2021-а за одобрение на съответното решение на Съвета на директорите на ВМЗ. Така тя е извършила неправомерни действия в полза на частната фирма, която поема за пет години правата върху част от продукцията на ВМЗ.

От своя страна Ваня Караганева отрече да е извършила нарушение и в съответствие с разпоредбата на чл. 65, ал. 3 от Търговския закон, правомерно е одобрила решение, взето от Съвета на директорите на ВМЗ за предоставяне на такива права. Изискала съм становище от дъщерното дружество „Кинтекс“ ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителните права, обясни още Караганева.

Оказа се, че Караганева е разписала в полза на “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” АД (“БИИМ” АД), чиито собственик е Димитър Манолев – баща на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който бе санкциониран по глобалния закон “Магнитски”.

Договорите на сопотската оръжейница към египетския пазар се очаква да надхвърлят 100 милиона лева. Интересът към продукцията на предприятието в региона е много голям през последните месеци.

Собственикът на получилата правата частна фирма потвърди и заяви, че няма нищо нередно, защото така било прието да се работи в бранша.

Експерти от оръжейния бранш обаче твърдят, че подобно предоставяне на права се случва за първи път.

От ДКК посочват, че Караганева е извършила предоставянето едва десетина дни, след като е назначена за изпълнителен директор.

Ръководството на ВМЗ не коментира конкретно казуса, но заяви, че не желае предприятието да бъде замесвано в политически скандали.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...