Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Проф. Бозуков: На моя наследник ще оставя прозрачно и ефективно министерство
Агро Бизнес България Мнения Политика

Проф. Бозуков: На моя наследник ще оставя прозрачно и ефективно министерство

Проф. Христо Бозуков
Проф. Христо Бозуков

На моя наследник ще оставя прозрачно работещо министерство и завършени ефективни промени в ръководствата на структурите на МЗХГ, казва в интервю за БТА министърът на земеделието, храните и горите в служебното правителство проф. д-р Христо Бозуков.
„Напоителни системи“ ЕАД се оказаха структурата, която ни изправи пред най-много препъникамъни, защото явно в последните години беше работила не като ЕАД, а като ЕТ, отбелязва той.
По отношение изоставането с усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони – придвижихме се немалко напред, бих казал направихме голяма крачка, посочва проф. Бозуков. Вследствие променения начин на работа в Разплащателната агенция, по справка от началото на мандата до момента, по ПРСР 2014-2020 г. са сключени 576 договора, като предоставената безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер на над 109 млн. лева. ДФ „Земеделие“ прави всичко възможно до края на годината да завърши обработката на всички подадени проектни предложения, имам уверението, че целият процес трябва да приключи през януари, казва земеделският министър.
Проф. Бозуков информира още, че към 1 декември 2021 г. разплатените средства по ПРСР 2014-2020 са 1,87 млрд. евро, а общо договорените са 2,35 млрд. евро.
Стратегическият план за новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ е във финален етап на подготовка и до края на годината ще бъде изцяло готов, така че срокът за предаването му ще бъде спазен, увери проф. Бозуков. Предстои следващата седмица да започнат поредица от Тематични работни групи със заинтересованите страни за финално обсъждане на проекта на Националния стратегически план, след което той да бъде изпратен в Народното събрание. Това е документът, на основата на който в периода 2023-2027 г. България ще прилага ОСП на ЕС, уточнява в интервюто проф. Бозуков.
На бъдещото правителство той пожелава да продължи работата по вече започнатото от служебния кабинет, така че облагодетелствани от това да бъдат българските земеделски стопани. Проф. Бозуков обаче е смутен от твърдението, чуто по време на публичните консултации за съставяне на правителство в сектора, че земеделието е капсулирано и никой няма информация.
По този повод той припомня, че заместник-министрите на финансите, икономиката, околната среда и водите, труда и социалната политика, както и на регионалното развитие и благоустройството са част от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...