Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гьонсуратис корнелиус и други видове, да ни пази Господ
Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика Съботен цикъл

Гьонсуратис корнелиус и други видове, да ни пази Господ

Георги Петров
Георги Петров
  • От дългото и успешно според личностните им усещания позиране те заживяват с убеждението, че наистина притежават качествата, които са имитирали с позирането си.

Георги ПЕТРОВ, ФБ, Съботен цикъл


И след като пак имаме вече народно събрание, преговорите за нова и чиста власт продължават. Открито, т.е. през екрана. Според замисъла народът ще е доволен, защото участва в правенето на история.
По-разсъдливата част от този народ обаче напомня, че екранът подтиква преговарящите да позират. Те политиците си позират по професионално задължение. Като манекените. Едните представят облекла и труфила, другите – идеи и амбиции. Амбиции имат винаги, с идеите не е така.

Кое е лошото? От дългото и успешно според личностните им усещания позиране те заживяват с убеждението, че наистина притежават качествата, които са имитирали с позирането си.

И упорито настояват да заемат постове в управлението на обществото и държавата, съответстващи на кухата им представа за собствената им значимост

И което е по-злокобно за нас управляваните, не рядко успяват. И стават непробиваеми за обективната оценка на качествата им, така нужна за избистрянето на политическите процеси.

Известно ви е, предполагам, добри хора, че често употребяваната в този контекст дума гьонсурат не е турска. Българско словосъчетание от две турски думи – гьон (подметка) и сурат (лице) е. Сериозен езиковед от БАН го е доказал. Означава дебелокож човек, които не изпитва чувство на притеснение или вина, каквото и колкото да е оплескал в задълженията и заниманията си.

Двамата млади и нови в политиката ни предизвикаха ново клокочене на политическото ни блато. И асовете на политическото позиране, без ни най-малко да се притесняват от личностните си изкривявания, отново са на повърхността и напират.
Извинете глупаватата ми лаишка претенция, но ми се струва, че е време науката да се заеме с подразделяне на гьонсуратите по род и вид, както е прието в самата наука.

Единият от видовете би могъл да бъде примерно гьонсуратис бесепарис или гьонсуратис корнелиус. Друтите видове би могло да се търсят и в другите ни обществени дейности. Пак примерно при първите лица/сурати на прокуратурата, футболния съюз, здравеопазването и на доста други места, да ни пази Господ.

А между нас казано, ако се научим и да произнасяме и пишем на латински измислените от нас видове гьонсуратлък, какво ще ни попречи да почукаме на вратите на БАН? Нали вече знаем пътя към величието.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...