Quantcast
Новини Пловдив » България » Денков: Вече има тестове, за да се върнат учениците в клас от понеделник
България Важно Образование

Денков: Вече има тестове, за да се върнат учениците в клас от понеделник

Проф. Николай Денков

„Тестове от днес има, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас, няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация.“ Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на образованието Николай Денков.

„В началото се почва с по-малък брой ученици, което наблюдавахме при учениците от 1. до 4. клас. В момента 89% от тях посещават занятията“, отчете министърът.

По думите му при 2 пъти тестване седмично, пак няма да са достатъчно, затова е прието решението за едно тестване седмично – в понеделник. Целта е да има безопасна среда.

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са „по-безопасни“, тъй като имат зелен сертификат. Освободени от тестване има и в прогимназиалния етап.

„Вярно е, че на експертните съвети на МЗ няма представител на МОН, което трябва да се промени’, призова Денков. Има 2 проблема – при така дефинираните изисквания, в заповедта на МЗ – точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва.

Според образователния министър затварянето на училищата е било изненадващо за него. „Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично“, коментира Денков.

„Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички – това е въпрос на разум“, каза Денков.

Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.

Още

Връщат всички ученици в клас от понеделник, тестовете веднъж седмично
Денков: Искаме най-късно във вторник всички ученици да се върнат в клас

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...