Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Симидчиев: Трета доза ваксина може да ни предпази от Омикрон
COVID-19 България Важно Здраве

Д-р Симидчиев: Трета доза ваксина може да ни предпази от Омикрон

д-р Александър Симидчиев

„Трета доза би могла да ни предпази от новия вариант на коронавируса, а освен това има данни, че Омикрон не протича по-тежко.“ Това каза в предаването „Тази събота“ д-р Александър Симидчиев.

Той добави, че и ваксините вероятно няма да спрат да действат, просто ще са с по-ниско ниво на защита, затова е важен бустерът.

По думите му единственото ясно е, че този вариант е много по-заразен, но ако се докаже, неговото леко протичане и той измести Делта варианта, това ще позитивно.

„Засега обаче всичко е в сферата на хипотезите, но не бива да има място за паника. Ако маските се носят правилно, до 40% намалява рискът от заразяване“, добави медикът.

Симидчиев обясни, че ЮАР е благоприятно място за развитие на нови мутации на вируса, защото има голямо население, ниско ниво на ваксинация и много хора с компрометирана имунна система. „Там са 30% имунизираните, а у нас 25“, добави той.

Медикът коментира и новото Народно събрание, от което е част, като заяви, че е редно в него да се влиза със зелен сертификат. „Ясно е, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. Според заповед на здравния министър за всички обществени сгради се изисква такъв, значи би трябвало и за сградата на НС да е валидно това правило“, каза той.

Симидчиев отрече да е искал да става здравен министър, но ако му се предложи да е председател на здравната комисия, няма да откаже.

Още

Български медик в Южна Африка: Заразените с Омикрон рядко отиват в болница
Проф. Христова: С мащабно секвениране търсим Омикрон в България

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...