Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Председателят на НС: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт
България Важно Политика

Председателят на НС: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

Никола Минчев

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република.“ Това заяви новият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ пред  bTV.

„Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин“, каза Никола Минчев. Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа.

Никола Минчев е най-младият председател на парламента – на 34 години е. Завършил е Немската езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София, започнал е работа там още като студент в V курс.

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната“ Никола Минчев е поканен от Кирил Петков, двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи като спасяването от презастрояване на плажа „Корал“.

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той. Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с  обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори, отбеляза председателят на НС.

В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС. Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.

Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.

Минчев съобщи още, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.

Още

Избраха Никола Минчев от ПП за председател на 47-ия парламент
Новият председател на НС: Не работя в адвокатска кантора

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...