Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Зоран Заев: На финалната права сме за решение с България
Балкани Важно Свят

Зоран Заев: На финалната права сме за решение с България

Зоран Заев, премиер на Северна Македония

„Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение, ще намерим през 2022 година.“ Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

„Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици“, каза Зоран Заев.

Нашият провал или успех е провал и успех за самия ЕС, заяви от своя страна по време на конференция в Скопие македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.

„Нито една европейска страна поотделно не е достатъчно силна за справяне със съвременните предизвикателства. Единственият начин за справяне с тях е европейският път за обединение на континента, който без този региона на Западните Балкани, ще остане за винаги незавършен и непълен. Северна Македония е приказка за надеждата на този проект. В този смисъл нашият (не)успех ще бъде (не) успех и за самият ЕС, ако ЕС е силата, която дърпа към доброто. Изпълнихме много стриктни условия. Крайно време е да получим справедливо одобрение, ако ЕС е общност на ценности“, каза Димитров.

Според него „европейският проект се базира на съвместно изграждане на европейска идентичност основана на ценности, които са в основата на този процес“.

„Изграждането на идентичност е много важно, защото с нея може много лесно да бъде злоупотребено чрез националистически тенденции, което е срещу националните интереси, както това бе случая със спора за името с Гърция. Европа на 21 век трябва да означава състезание на идеи и постижения, които ще подобрят нашия живот и ще гарантират по-добра стартова позиция за бъдещите поколения – да има правов ред, цифровизация, зелена икономика. Не е прилично да предизвикваш съседа си с въпроси, които са дълбоко вътрешни и интимни, какъвто е езикът. Не е полезно да жертваме нашето бъдеще за миналото и историята“, каза още Димитров, цитиран от държавната агенция.

По време на форума „Нов наратив за ускорена интеграция в ЕС“ Димитров е имал среща с докладчика на ЕП за РСМ Илхан Кючюк, с когото са обсъдили „актуални въпроси свързани с българо-македонските отношения“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...