Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Над 100 килограма риба раздадоха в Първенец за Никулден
Регион Родопи

Над 100 килограма риба раздадоха в Първенец за Никулден

Павел Михайлов и Ренета Плевнелиева раздадоха риба на жителите на Първенец.

Риба за здраве и благоденствие на селото и Община „Родопи” по случай празника Никулден раздадоха кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Първенец Ренета Плевнелиева.

Обредната храна, която жителите на селото ще сложат на никулденската трапеза, беше осветена от отец Ерм. Всеки желаещ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена пред сградата на кметството в селото, лично от двамата кметове при спазването на всички противоепидемични мерки.

„Задължителен елемент в обредността на Никулден е приготвянето на риба. Решихме тя да е сурова. Така всеки ще може да я приготви по собствен вкус и желание за празника, който се чества на 6 декември”, коментира Ренета Плевнелиева, кмет на Първенец.

Кметът на Община „Родопи“ пожела здраве, благодат и доброта. „Ние винаги сме били социална община и правим поредния жест към хората. Зная, че с това няма да подобрим благосъстоянието на жителите на Първенец, но все пак това е отношение към тях”, коментира кметът Павел Михайлов. Той припомни, че началото на инициативата е поставено миналата година, но тя вече ще се утвърди като традиция за селото.

„В Първенец се случиха много добри неща и селото се преобразява. Сигурен съм, че много хора оценяват обективно свършеното от нас през последните месеци. Днес започва ремонт на улиците „Пролет” и „Цар Борис”, чрез публично-частно партньорство ще изградим фитнес на открито, имаме проект за площада на селото”, каза още Михайлов. Той зарадва хората с новината, че до края на годината се очаква да приключат съгласувателните процедури за реставрация и консервация за храм „Св. св. Константин и Елена”, който е паметник на културата от местно значение.

„Дори понякога да има моменти, когато търпението се изчерпва, трябва да запазим вяра в себе си и целта си”, категоричен е Павел Михайлов.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. На територията на община „Родопи” днес празнуват над 1200 души. Най-много са с името Николай-512 и Никола-343. Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 23 души, а Колю – 8.

Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден, с име Николина са 95, а с Николинка – 39. 84 са носителките на името Никол, а на Нина-68 жени.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...