Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Храни и напитки » Няма да намалят ДДС за всички храни и безалкохолни напитки
Бизнес България Храни и напитки

Няма да намалят ДДС за всички храни и безалкохолни напитки

Съветът за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на пандемията. По предложение на служебния кабинет 9-процентата ставка ще се запази в настоящия си вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения. От БСК настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над 1 млрд. лева, съобщава БНР.

КНСБ настоява за 15% ставка на ДДС и се противопоставя на предложението задължаване на диференцираните ставки до края на пандемията.

„Бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите! Нямаме против да бъде подпомаган, но не и по този начин. Противопоставяме се на това предложение, тъй като до момента, по изчисление на финансите, са поне 250 милиона приходи, загубени за бюджета“, обяви главният икономист на синдиката Любослав Костов.


От БСК подкрепят антикризисната мярка, предложена от служебния кабинет. Председателят на Камарата Добри Митрев заяви:

„С оглед на това, ако успеем да задържим цените на хранителните продукти, предлагаме допълнение храни, с изключение на алкохолни напитки“.

Министерството на финансите вече е направило предварителни разчети по това предложение, отговори зам.-министър Людмила Петкова.

„Всъщност ефектът „Загуба за бюджета“ е в размер на 1,25 млрд. лева, което поставя въпроса – ако се въведе подобна намалена ставка, как ще бъде компенсирана тази загуба в приходната част на бюджета“, не се съгласи с предложението Петкова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...