Quantcast
Новини Пловдив » Свят » След видеоконференцията Путин – Байдън, какво си казаха двамата президенти
Важно Свят

След видеоконференцията Путин – Байдън, какво си казаха двамата президенти

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че Русия се излага на риск от силни санкции, сред които и икономически, в случай на военна ескалация в Украйна, предадоха световните агенции. Американският президент е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и техните съюзници от нарастването на броя на руските военни по границата с Украйна.

От своя страна Путин е изразил безпокойство относно предполагаемите провокативни действия на Киев спрямо контролираните от проруски сепаратисти райони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на обстановката около Украйна. Той е подчертал, че именно НАТО предприема опасни опити за увеличаване на военния потенциал край руските граници.

„НАТО прави опасни опити да използва украинската територия и да развива своя военен потенциал до нашите граници. Ето защо Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширяване на НАТО на Изток“, е заявил Владимир Путин. Руският президент е поискал гаранции от Байдън, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.

Двамата президенти са отбелязали важността на диалога между Русия и САЩ в борбата с кибепрестъпността и са изразили надежда за приемливо решение по иранската ядрена програма. Путин е предложил на Байдън да се премахнат всички ограничения в работата на дипломатическите мисии на двете страни.

Разговорът между Путин и Байдън е бил откровен, се казва в изявление на Кремъл. Двете страни ще продължат диалога и контактите между своите представители, предвид това, че носят отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...