Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Омикрон и в България?
COVID-19 България Важно Здраве

Омикрон и в България?

Към момента не сме сигурни дали „Омикрон“ не е навлязъл в страната. Имаме някои подозрения, които се базират на предварителни проучвания, получени от PCR тест. Това съобщи пред bTV доцент Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му, съмнителните тестове са заредени в специфичния секвенатор, който се употребява за сходни проучвания късно нощес, тъй че най-рано в петък ще стане ясно дали новият щам е между тях.

Тестовете са взети от хора от различни части на България, като все още няма данни дали те са пътували в чужбина.

„Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява бройката на хората, които са инфектирани спрямо предходния „Делта“, изясни доцент Алексиев. Той сподели още, че към момента не е потвърдено дали болестта протича по-тежко при хората, инфектирани с “ Омикрон „, както и дали той ще може да заобикаля имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че новият щам ще навлезе паралелно с циркулиращия сега у нас „Делта“ и след това ще се разбере кой от тях ще стане преобладаващ, но това вероятно ще отнеме месеци, коментира специалистът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...