Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Отиде си пловдивската рок легенда Господин Господинов – Чоко
Градът Култура Пловдив Пловдив Важно

Отиде си пловдивската рок легенда Господин Господинов – Чоко

Най-вдъхновяващият саксофонист от златните години в зората на българския рок напусна този свят. Съкрушителната вест съобщи неговият приятел и колега Ванко Филибето.

„Сбогом приятелю мой… Днес ни напусна Чоко“, написа той в социалните мрежи.

Господин Господинов-Чоко е роден през 1946 година в Стара Загора. Почти не помни баща си, който умира, когато е едва 2-годишен. Отглежда го дядо му – участник в Балканската война, раняван в Одрин, останал инвалид, но награден с ордени и медали.

По музиката го запалва братовчедка на майка му, възпитаник на Ленинградската консерватория. Тя му дава първите уроци по пиано, а дядо му купува първия саксофон.

Можеше да живея в чужбина, но не исках да напускам България, въпреки че си имахме доста проблеми с тогавашната власт, казваше приживе Чоко. Заради музиката го пращат в изправителното училище в Бойчиновци още 16-годишен. Тогава напуска родната Стара Загора и става част от легендарната музикална бохема в Пловдив.

Бяхме луди глави и много добри музиканти. Ние обичахме рока, а софиянци тогава свиреха по балкански маниер, стигали сме до бой дори, спомняше си през годините големият музикант.

Чоко е изпратен да специализира в тогавашната ГДР, където се влюбва в известната певица Юта Фрайтаг, с която имат син Маркус. Чоко се връща в България, за да урежда документи за брак, но властите не го пускат обратно. В един момент решават да задържат тук и детето, но естрадната прима Лили Иванова успява да изведе Маркус и майка му извън България.

В началото на демокрацията Чоко се опитваше да развива частен бизнес и продаваше моторетки. Свиреше и по увеселителните кораби из Скандинавия, като повечето си колеги.

Пловдив Прес поднася най-искрени съболезнования на близките и приятелите на Господин Господинов -Чоко.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...