Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Откриха седалки от Античния стадион в прокопаните тунели под Главната
Градът Пловдив

Откриха седалки от Античния стадион в прокопаните тунели под Главната

Сградите, под които са изкопите

Експерти се натъкнаха на мраморни седалки от Античния стадион в прокопаните тунели под Главната. Преди седмица живеещите в къщите паметници на културата на метри от Античния стадион алармираха, че техен съсед копае дълбоки, незаконни тунели в основите на сградите.

Най-горният ред от седалките на Античния стадион, обявен за културна ценност през 1995 г., се разкри в един от изкопите пред очите на експертите, които направиха второ обстойно проучване на тунелите.

„Виждат се големи каменни блокове, които приличат на мрамор и слизат надолу – приличат на седалките на стадион, тоест къщата е построена върху седалките едно време“, коментира архитектът Драгомир Портев, цитиран от bTV.

Архитекти, археолози, служители на „Криминална полиция“ и съседи останаха изумени от находките. „Сега разчистихме ламарините и отдолу видяхме градеж, дупка покрита със строителен материал и се видяха две седалки, евентуално от римския стадион“, казва архитект Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към Министерство на културата.

На този етап не може да се каже дали са изнесени ценни артефакти, казват експертите. „Те са доста тежки. Мисля, че единственият начин да се изнесат, е чрез техника, която вътре не може да влезе, механизирана, така че нямам идея, не се виждат изцяло, не се вижда да е отчупено парче от тях, за да е извадено. Не е изключено наистина да са част от мраморните седалки на римския Филипопол“, казва археологът София Христева от Археологически музей-Пловдив.

Експертите огледаха и другия дълбок изкоп, чиято цел е неясна на този етап. „Възможно е да продължава и в другата посока. Това не е укрепване. Какво е, не мога да Ви кажа. Основите няма начин да стигат толкова дълбоко, това е повече от един етаж“, коментира архитект Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към Министерство на културата.

На огледа присъства и инженер конструктор, нает от съседите, който трябва да каже дали сградата е безопасна за обитаване. „Реално зидът е разбит, за да се вкопае това ,според неговите думи миналата година било много здраво, аз се консултирах с конструктор който каза, че предвид че има отвори и дупки, това въобще не е стабилно“, казва живеещата в сградата Мария Стефанов.

Мъжът, когото съседите обвиниха, че копае под сградата, не присъства на огледа. Tой ще получи солена глоба, казват от културното министерство. А археолози ще настояват да проучат терена под сградите.

Още

Бизнесмен прокопа тунел под Главната
Прокопалият тунел под Главната бизнесмен свързал апартамента си със съседната сграда
Прокуратурата проверява бизнесмена, прокопал тунел
Минеков сезира прокуратурата за прокопания от пловдивския бизнесмен тунел

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...