Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Димитър Балев пред Plovdiv-press: Ще съм безкомпромисен към корупцията. Гарантирам!
Важно Градът Интервю Мнения Полиция

Димитър Балев пред Plovdiv-press: Ще съм безкомпромисен към корупцията. Гарантирам!

Димитър Балев
  • Няма как да заличим спомена от корупционните случаи в дирекцията назад във времето, но мога да гарантирам лично, че ще бъда безкомпромисен в тази насока.
  • Забелязва се спад в регистрираните през 2021 г. измами.
  • Битовата престъпност в малките населени места намалява.

Старши комисар Димитър Балев е шеф на полицията в Пловдив от август тази година. Роден е през 1975 г. в Чирпан. През 21-годишния си професионален стаж в системата на МВР той е заемал различни изпълнителски и ръководни позиции в пловдивската дирекция на вътрешните работи и службите за борба с организираната престъпност.

Непосредствено след завършване на висшето си образование в Академия на МВР през 2000 г. започва работа като разузнавач в сектор „Криминална полиция“ към Второ РУ – Пловдив. От 2005 г. до 2010 г. е на същата длъжност по направление „Борба с организираната престъпност“. През 2010 г. е началник на сектор „Криминална полиция“ към Трето РУ – Пловдив. В края на 2013 г. застава начело на РУ – Труд, а година по-късно ръководи и Второ РУ – Пловдив. През 2018 г. отново преминава на длъжност в сектор към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Мария Морунова

Интервю на Мария МОРУНОВА


– Г-н Балев, начело сте на пловдивската полиция от август т.г. Какво наследство заварихте и как бяхте приет от колектива предвид факта, че преди да бъдете назначен като директор имаше доста рокади?

– Ръководният пост на втората по големина областна дирекция на МВР в страната е изключително сериозен и отговорен. Затова се радвам, че имам възможността да познавам в детайли дейността на служителите, за която съм се интересувал дори и в годините, когато бях в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Едновременно с това съм доволен, че от страна на гражданите има необходимото доверие и уважение към пловдивската полиция, което всъщност е една от най-качествените оценки за нашата работа. Разбира се, няма как да заличим спомена от корупционните случаи в дирекцията назад във времето, но мога да гарантирам лично, че ще бъда безкомпромисен в тази насока.

– Какви са приоритетите в работата Ви?

– Цялата ми досегашна кариера в МВР премина в град Пловдив. Колегите познават добре професионалните и личните ми качества. Няма да променя начина си на работа, каквото и да ми струва това и затова отново подчертавам, че един от водещите ми приоритети е нулева толерантност към корупцията както в МВР, така и навсякъде другаде.

Също така от изключителна важност приемам контрола за спазване на противоепидемичните мерки, противодействието на незаконната миграция с всички законови възможности, намаляване на пътния травматизъм и не на последно място – повишаване на професионалните знания и умения на полицейските служители.

– В началото на пандемията се отчете спад на престъпността. В края сме на втората година от ковид пандемията, запазва ли се тази тенденция? При кои престъпления конкретно има спад? Има ли такива, които бележат ръст и кои?

– Според статистиката на дирекцията процентът ракрити регистрирани криминални престъпления за 2021 г. е 53,46%, а за същия период на 2020 г. е 51,98 %. Забелязва се спад в регистрираните през 2021 г. измами – за 2020 г. са 66 бр., за 2021 г. – 30 бр. и грабежи.

Традиционно в град Пловдив с най-голям интензитет са регистрираните кражби – за 2020 г. са 906 бр., за 2021 г. са 705 бр., при които се отчита намаление в сравнение с 2020 г.

В областния град честота имат и престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, броят на които е увеличен в сравнение с миналата година – за 2020 г. са 313 бр., за 2021 г. са 338 бр.

За съжаление има ръст и броят на регистрираните случаи на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества в сравнение с 2020 г. – за 2020 г. са 440 бр., за 2021 г. – 506 бр.

– Какво е положението и с неспазването на противоепидемичните мерки? Миналата година бяхме първенци по неспазването им (неносене на маски, нарушаване на карантина и т.н.), как изпращаме 2021 г.?

– От началото на септември до 13 декември служителите на ОДМВР – Пловдив са извършили над 42 800 проверки на адреси на граждани с издадено предписание от РЗИ за задължителна изолация или карантина. За спазване на въведените мерки от здравните власти са проверени и 10 640 обекти – заведения, магазини, обществени помещения и транспортни средства, а на РЗИ е оказано съдействие в 246 случая. За констатирани нарушения на Закона за здравето са съставени 116 акта.

– Битовата престъпност е на дневен ред и в малките населени места в областта. Въведоха се графици за изнесени приемни в селата в Пловдивско? Какъв е резултатът от тях и ще продължат ли и в бъдеще тези приемни?

– Продължават да бъдат приоритетни нашите действия в борбата с битовата престъпност с особено внимание към малките и отдалечени населени места в областта, където няма постоянно полицейско присъствие. Към момента закононарушенията и посегателствата в селата не бележат ръст спрямо отминал период, за което отчитаме като положителен приноса от доброто взаимодействие с кметовете и местните жители. Отново, на базата на статистическата информация, имаме намаление на броя на регистрираните престъпления през тази година – 917, като през 2020 година са били 1059.

– Какво е положението с пътния травматизъм? Има ли повече пияни и дрогирани шофьори?

– По отношение на намаляване на пътнотранспортните произшествия дирекцията също взема всички възможни мерки. Очакваме съвсем скоро да бъде възстановена възможността и патрулните полицаи да извършват контрол по Закона за движение по пътищата, което според мен ще допринесе за дисциплиниране на нарушителите и намаляване на пътния травматизъм като цяло. Според статистиката на сектор „Пътна полиция“ от началото на тази година имаме регистрирани 680 ПТП с 30 загинали и 870 ранени. В сравнение с миналогодишния период произшествията са с 13 повече, увеличение има и при ранените с 26, но броят на загиналите е с 6 по-малко.

– Какво си пожелавате за 2022 г.?

– Пожелавам на хората да бъдат по-добри, отговорни и толерантни. Да влагат повече алтруизъм в действията си.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...