Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Пловдив » Лош пример: Задочници яхнаха антиваксърската вълна като същински политици
Образование Пловдив Пловдив Важно

Лош пример: Задочници яхнаха антиваксърската вълна като същински политици

Задочници от първи курс в УХТ спретнаха импровизиран протест пред входа на учебното заведение днес с мотива, че не са допуснати на учебни занятия. „Ние искаме свободен достъп до университета, искаме да не ни пречат да учим“, заяви първокурсникът Димитър Илков. Според него, издадената още на 8 декември миналата година заповед на ректора проф. д-р Пламен Моллов поставя част от студентите в дискриминационна ситуация.

В ректорската заповед под №963 е посочено, че „На основание заповед на Министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки“, учебните занятия, „зимен семестър, задочно, ще се провеждат от 10 до 23 януари 2022 година присъствено, при условия на валиден Сертификат за ваксинация/ преболедуване / за отрицателен резултат от проведено изследване“.  Заповедта на ректора на УХТ е ясна и е в духа на приетите в цялата държава противопандемични мерки.

В същото време, „групата“ протестиращи се оказа всъщност от двама души, които обаче предявиха претенция да представляват и други учебни заведения: „Тук не става въпрос само за нашия университет. Тук има колеги от Пловдивския университет, от Медицинския университет. Тук става въпрос за всички университети, тука става въпрос за цялото общество“, обясни пред журналистите Димитър Илков. Всъщност присъствие на други студенти пред УХТ нямаше и вероятно Илков е имал предвид създадената във Фейсбук петиция от студентите в ПУ Габриела Дамянова и Костадин Павлов под името „Не на зеления сертификат в университетите“.  До момента петицията е подкрепена от 1042 подписа.

Протестиращите двама студенти подчертано държаха да не бъдат определяни като антиваксъри. „Аз съм ваксиниран от шарка, от тетанус, може би за детски паралич, не знам точно. Ние не сме всички, които са против ваксините. Имаме и колеги, които са ваксинирани. Искаме да ни кажат ясно какво се случва, не да се крият, да ни кажат и ние да знаем“, опитваше се да звучи убедително пред камерите Илков.

В същото време обаче, той не успя да прикрие устрема си на ангажиран активист: „Просто ние в момента имаме най-големите съпротивителни сили, студентите, разбирате ли?“ На въпрос на „Пловдив Прес“ дали има партийна принадлежност, той отговори, че имал принадлежност към свободата и отрече да е член или симпатизант на ПП „Възраждане“, които утре организират голям антиваксърски протест в София. „Не , нямам общо“, заяви Илков.

Елементарна проверка във Фейсбук обаче показва, че задочникът е изкушен от възможността, която социалните мрежи предоставят за налагане на мнение по дадени теми. Няколко часа по-рано преди импровизирания протест пред УХТ, той прави специално обръщение във Фейсбук групата „Обединение за свободни студенти“, в което заявява, че няма да допуснат ректора на университета до работното му място.

И не само това. Илков е член на групата „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СРЕЩУ МЕРКИТЕ„. Днес той е публикувал дълго обръщение, докато шофира своя автомобил към Пловдив, в което обяснява, че над 75 процента от задочниците в първи курс не са ваксинирани и отказват да се тестват, каквато е заповедта на ректора, защото трябвало през ден да се тестваш и това означавало „да ти бъркат в тялото, без да искаш и ти нарушават свободната воля, влизат ти в части от тялото, ако не си съгласен“. „Сега отивам да подкрепя колегите, защото ние сме платили семестриални такси, но упражненията са присъствени и на тяхна база ще получим заверки на семестъра. Обаче не ни допускат, понеже нямаме зелен сертификат. И какво се случва, искат да запушат устата ни. От една страна маските запушваха устата ни, в момента искат с ръка да запушат устатат ни.  Страницата, която направихме, е интернационална, тя е споделена и с други страни и аз ще направя обръщение на английски, за да бъдем подкрепени от всички студенти, обръщам се към всички. Ще бъдем твърди и ще отстояваме правата си!“ Тук патосът на Илков придобива познатата от един актуален в момента политически лидер патетичност, която избива в горния регистър на ултра популистките политически послания и прави почти невъзможно да се вярва, че той е просто един свободолюбив студент.

Към такъв извод навежда и фактът, че „протестът“ е обявен до медиите чрез разпратени  имейли, които съобщават за мащабна проява, но в действителност ставя ясно, че активистите са четирима, като половината забраниха на репортерите да ги снимат. За огромно съжаление, по всичко личи, че лицемерието и амбициите за известност, така характерни за българската политика, вече са намерили плодородна среда и сред младите българи.

Според нашата традиция студентите са най-чувствителната и свободолюбива част от обществото. Те са лакмусът на политическите и обществени събития. Тяхната естествена реакция на случващото се, винаги води обществото ни към вярната посока. В конкретния случай обаче, на повърхността изплува по-скоро зле прикрита политическа акция на една пратия, която в момента язди с всичка сила популизма и тотално спекулира с уязвимостта и разделението на българите относно ваксинирането против ковид или пък, в синхрон с този лош политически пример, някои млади хора са решили да станат популярни на всяка цена, без оглед на последствията за себе си и обществото като цяло.

„Пловдив Прес“ не ви кара да изберете конкретна позиция по този казус. Редакцията се позовава на всички известни до момента факти и ги представя на вниманието на читателите си, за да направите вие своята добре информирана преценка на ситуацията.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...