Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Парламентът удължи Бюджет 2021 до края на март
Бизнес България Важно Политика

Парламентът удължи Бюджет 2021 до края на март

Народното събрание

Народното събрание  удължи действието на Бюджет 2021. Заседанието се ръководи от зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, чиято карантина отпадна след като стана ясно, че той е прекарал COVID-19 преди по-малко от три месеца. Титулярът на поста Никола Минчев е с коронавирус, за който се разбра след КСНС при президента. Заседанието изпрати в карантина голяма част от политическия елит на страната, включително премиерът и президентът.

С едно гласуване народните представители удължиха срока на действие не само на държавния бюджет, но и на бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за миналата година. Така те ще продължат да действат до 31 март 2022 г.  Предложението подкрепиха 122 депутати. „Против” бяха 10, а 74 се въздържаха.

Първият спор между народните представители възникна около необходимостта от компенсации за най-засегнатите от COVID кризата граждани и помощите за хората с увреждания.

„Правителството не само си дава комфорт, но и пести пари защото бюджета им ще е само за 9 месеца, което означава, че се правят сметки за социалните плащания. Политиката им по доходите ще започне да действа от първи април, това е много удобно за правителството. Разбираме, че законопроекта трябва да се приеме, но не разбираме защо при тези растящи цени постъпват по този начин? Как ще посрещнат организациите тока за януари и февруари? Бюджетните организации нямат буфери, с които да поемат такива разходи“, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

„Училищата ще страдат и ще трябва да решават от къде да вземат пари, за да платят ток с 30% по-скъп – ще трябва да решат дали да режат заплати или да не правят, така ли? Това ли е държавническо мислене?“, попита Цончо Ганев от „Възраждане“.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ припомни, че по бюджета за тази година се работи и ще бъде внесен в срок както е обещал министър Асен Василев.

„Хората с увреждания най-тежко понесоха COVID кризата. Възнаграждението, което получиха тези хора, е мизерно, то дори не им дава възможност да оцелеят“, заяви Елена Гунчева от „Възраждане“. Tя изтъкна, че в момент, в който цените растат и когато тези хора имат най-голяма нужда от помощ, депутатите ще поставят хората с увреждания в такова положение, че да не знаят как да оцелеят.

„Самият закон не е направен с оглед защитата на хората. Държавният бюджет вече трябваше да е приет – ние се забавихме един месец, което не е допустимо. Аз правя предложение параграф 3 да отпадне. Нека подпомогнем хората, които са най-засегнати от кризата. Това са хората, които се борят за достойно заплащане“, каза още тя.

Ще предложим между първо и второ четене параграф 3 да отпадне, заяви шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Така на практика ще се даде възможност коефициентът за формиране на възнагражденията на личните асистенти на хора с увреждания да стане 1.4. Законът ще влезе в сила с коефициент 1.4 от 1.1.2022 г., майките на деца с увреждания да бъдат спокойни, увери Каримански.
ГЕРБ също ще предложи този параграф да отпадне, коментира Деница Сачева.

Кирил Ананиев обърна внимание и на начина на приемане на годишния бюджет и удължаването на действието на предишния, който той определи като безпрецедентен. „Ласкаем се, че искате да удължите бюджета, който бе изготвен от правителството на ГЕРБ“, заяви от парламентарната трибуна Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

„Макар и подготвен от нас, в този бюджет има неща, които трябва да бъдат променени. Инфлацията надхвърля значително изискванията на ЕК и на Европейската централна банка. Като човек, който съм работил близо 40 години във финансовото министерство никога не съм си позволявал така да раздробявам бюджетния процес. Не можем на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината“, категоричен бе той.

През 1993-а и 1997 година бюджетът също е бил приет след началото на годината, контрира го шефът на бюджетната комисия Каримански. “Казвам го като фактология. През 1997 г. бюджетът е приет чак лятото”, каза още той, посочвайки, че Ананиев също е бил част от финансовото министерство през този период.

ДПС обявиха законодателните си приоритети – един от които е промени в Конституцията, които ще са съобразени с препоръките на европейските институции. Подготвят и антикорупционни закони.

„Знаете, че позицията на ПГ на ДПС от много години е, че най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяването на такава а това трябва да зопчне със законодателството. По тази тема вече внесохме първия си законпроект във връзка с изискването на нашите европейски партньори за премахването на инвеситционното гражданство и така наречените златни паспорти. Нещо повече – поискахме ДАНС и прокуратурата да разледват всички издадени златни паспорти. Работим по законопроект за изменение на ЗОП. Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата инхаус, която е разрешена от ЕС, но тук, в България, се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият законопроект ще премахне възможността за инхаус процедури“, заяви Йордан Цонев.

Днешното заседание е малко по-различно. 8 от депутатите се включиха онлайн, тъй като са в изолация след КСНС при президента и заразения с ковид председател на НС./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...