Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Плевнелиев: Давам моите 100 дни на правителството, но хората няма да ги дадат
България Важно Мнения Политика

Плевнелиев: Давам моите 100 дни на правителството, но хората няма да ги дадат

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Аз давам моите 100 дни, но хората няма да ги дадат. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година.

Според него консенсус с протестиращите срещу зеления сертификат вероятно няма да може да бъде намерен. „Могат да се търсят решения – това е задачата на отговорния държавник. Винаги ще има хора като Костадин Костадинов и „Възраждане“, които да извадят на протест хората и да се заиграват със страховете и надеждите на хората, които са против, за да се борят за политическо оцеляване. Но трябва да има държавници, които да отстояват правилната позиция, а тя е в защита на здравето и на живота на хората, което е над всичко. Затова аз очаквах от президента Радев КСНС и търсене на консенсус по темата за Covid пандемията, което не се случи. Приветствам усилията на министър-председателя Кирил Петков да търси диалог и да търси решение, знаейки, че ще има много различни решения, противопоставяни едно на друго. Някой трябва да носи отговорността в пандемията – това са президентът и премиерът“, каза Плевнелиев.

Той подчерта категорично, че зеленият сертификат е работещо решение във всички европейски държави и съответства и на най-високите стандарти за човешки парва и свободи.“Той пази човешкия живот и трябва да бъде отстояван“, каза Плевнелиев.

По думите на президента от 2012 до 2017 година резултатите от действията и решенията на новите управляващи са по-скоро негативни. „Дали с мораториума върху цените – абсолютно контрапродуктивен, непазарен, а цената от това действие ще бъде платена от обикновените граждани. Като минем и през пенсиите. Но въпреки това, аз давам моите 100 дни доверие, за да видим дали тази промяна ще бъде за добро, или за лошо. Аз давам моите 100 дни, но хората няма да ги дадат“, категоричен е той.

Според него в четворната коалиция две и половина партии са популистки, една и половина – системни. „Корнелия Нинова промени БСП към популистка реторика и действия, за разлика от Сергей Станишев – убеден демократ, ляв политик, европейски познат и в никакъв случай не е популист. Така че половина БСП е популистка, половината – системна“, обясни Росен Плевнелиев.

Той определи „Демократична България“ като единствената системна партия в управляващата коалиция. Според Плевнелиев премиерът Петков трябва да се еманципира от президента Радев. „Да видим дистанцията между президента и премиера да се увеличава. Петков трябва да започне да отстоява своята независимост, както са го правили всички премиери“, каза той.

КСНС по темата за евроинтеграцията на Западните Балкани Плевнелиев определи като „политическо събитие за постигане на вътрешнополитически цели“.

„На България трябва да бъдат дадени гаранции, приемливи за нас, за да можем да вдигнем ветото на РСМ, че необходимите реформи ще бъдат извършени. Ако получим такива гаранции, проблемът може да бъде решен много скоро. Това означава, че РСМ трябва да се ангажира с ясни реформи за постигане на конкретни резултати по пътя на европейското развитие и доказателство, че спазват европейските ценности. Същевременно България да получи гаранция, международно работеща за нас, за да вдигнем това вето“, смята Плевнелиев.

Президентът от 2012 до 2017 година заяви, че България вече се намира в една полупрезидентска република със силен президент и слаби институции и слаби партии. „Виждаме абсолютното отсъствие на външния министър – единственото ѝ (на Теодора Генчовска) качество е, че е служител на Румен Радев. Министърът на отбраната Стефан Янев му е дясната ръка, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е лявата му ръка. Президентът консолидира изключително много власт, това обръща Конституцията“, предупреди Плевнелиев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...