Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Свят » Американски конгресмен заплашва България със санкции, ако не оттегли ветото за СР Македония
Балкани Свят

Американски конгресмен заплашва България със санкции, ако не оттегли ветото за СР Македония

„Не харесваме поведението на българското правителство в момента и смятаме, че то трябва да носи отговорност. Те трябва да гарантират, че всички малцинства се третират с уважение. Само за да бъдат част от НАТО и ЕС, те трябва да прилагат тези стандарти.“ Това заяви американският конгресмен Клаудия Тени, която е съпредседател на групата за приятелство в Конгреса с Македония и македоно-американската общност. „Българите твърдят, че македонците не се държат съседски, има дестабилизация и наистина не знаем причините за това. Бихме искали да видим отговор и ако те имат някакви притеснения, бихме искали да проведем многостранна среща с членовете на комисията по външни работи на Камарата на представителите и евентуално с нашите посланици или други представители от тези страни, за да видим дали можем да постигнем по-добро „приемане на тези страни от ЕС“, допълва щатския конгресмен.

Тя критикува също така българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев, че все още не е отговорил на писмо, изпратено до него от 13 американски конгресмени през ноември миналата година, в което се настоява България да отмени ветото си за започване на преговорите на Македония с ЕС. „Не получихме директен отговор от посланика. България ще продължи да блокира Северна Македония и Албания в опитите им да започнат преговори за присъединяване с евросъюза. Ще продължим да полагаме усилия тази позиция да се оттегли и да позволим това да се случи. Искаме да видим нормализиране в региона“, казва още Клаудия Тени.

На въпрос дали САЩ трябва да наложат санкции на България ако страната продължи да отлага процеса на присъединяване на РС Македония, американският политик заяви, че не смята, че такива са необходими в момента. „Не съм сигурна, че санкциите са подходящи за момента, но могат да бъдат. Това е нещо, което може да бъде много ефективно, особено ако продължат да блокират, да проектират негативизъм и да създават пречки пред Северна Македония и Албания заслужено да се присъединят към ЕС. Потенциално можем да гледаме на това като на начин да им попречим да продължат обструкцията си“, допълва Тени.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...