Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Бизнес » Обмислят регионални мерки за туризма
Бизнес Бизнес под карантина България Важно Туризъм

Обмислят регионални мерки за туризма

Нови мерки на регионално ниво за туристическия бранш предлага министърът на туризма Христо Проданов. „Аз не мога да упрекна хората, че стачкуват. Много е важно каква е гледната точка. Хиляди хора там изкарват прехраната си, за тях е важно и не може постоянно те да бъдат отваряни и затваряни“, коментира Проданов за БНТ. „Затварянето на заведенията в Смолян няма да доведе до очакваните мерки“, обяви министърът. По думите му, вирусът не става по-активен след 10 часа вечерта. „Когато имаме регионални забрани, не важат мерките за подпомагане на ниво държава. Затова ще помислим някакъв тип регионално подпомагане“, каза още Проданов. И увери, че министерството ще продължи с компенсациите за бранша и през тази година.

„Полагаме всички усилия, това което зависи от нас, да се случи по най-бързия начин“, каза още той. Около 2300 фирми са получили първия транш на компенсации от 30 млн. лева. Предвидени са още 36 млн. лева, за които ще може да се кандидатства. Договорена е и кредитна линия от ББР, която да е в помощ на бранша. Средствата заделени по тази линия са 60 млн. лева. За хотелиерите гратисният период за плащане ще бъде 18 месеца, увери министърът.

„Два са основните проблеми пред бранша в момента – липсата на кадри и високата цена на електроенергията, показват данните на туристическото министерство. Почти със сигурност ще се наложи внос на кадри още това лято, няма да имаме друг избор. Някои хотели се опасяват, че могат да не отворят следващия сезон, именно заради липсата на кадри, а не заради ковид“, обясни Проданов. Той обяви още, че министерството обмисля и как да насърчава подготовката на повече кадри за туризма у нас.

Министерството води и разговори с известни български личности, които да станат рекламни лица на страната ни пред света.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...