Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Градът » Шепа пловдивчани почетоха 144 години от Освобождението, кметът не дойде
Градът Общество Пловдив Случка на деня

Шепа пловдивчани почетоха 144 години от Освобождението, кметът не дойде

Около 150 пловдивчани се включиха в тържественото отбелязване на 144 години от Освобождението на Пловдив. Официалната церемония се проведе пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина. Сред официалните лица се наредиха новият областен управител Йордан Иванов , зам.-кметът Пламен Панов, шефът на Общинския съвет Александър Държиков, районните кметове. Появи се и депутатът от БСП Иван Петков. „Да не ти се карат в партийната централа, пошегува се кметът на „Централен“ Георги Стаменов, когато Петков се ръкува с него.

Кметът Здравко Димитров не се появи на церемонията. Почетна рота от пловдивския гарнизон и опълченци от комитет „Родолюбие“ застанаха на пост пред паметника на Освободителя на Пловдив.

„Датата 16 януари 1878 година е важна за нас, слага край на османското владичество и поставя началото на нов етап от развитието на града ни. Всяка година на 16 януари сме тук, за да почетем подвига на капитан Бураго- Освободителя на Пловдив, на 225-те офицери и войници от руската армия, загинали в битката за Пловдив, да почетем и паметта на 123-ма българи, участници в националното-освободителното движение, избити от турците същия ден в местността „Остромила“, каза водещият на официланата церемония  актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев.

Слово по повод 144 години от Освобождението на Пловдив произнесе Мария Карадечева – главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив. Тя припомни, че сведенията за живота на капитан Бураго са твърде оскъдни, роден на 4 март 1845 година в Харков и е починал на 9 декември 1883 година на остров Мадейра. “ Потомствен дворянин, завършва Николаевското военно-кавалерийско училище в Санкт Петербург, по време на Руско-турската война влиза  в състава на Западния отряд на ген. Гурко, сражава се при боевете за Стара Загора. За смелостта и заслугите му за Освобождението на Пловдив още на 27 февруари 1878 година е повишен в чин полковник и получава Орден „Свети Георги“ четвърта степен. След войната служи в Петербург и Одеса. Умира то туберколоза едва на 38 години“, прочете част от биографията на капитан Александър Бураго Мария Карадечева  и припомни историческите събития от военните действия при осбовождението на Пловдив.

„На 15 януари ген. Гурко възлага спасителна разузнавателна мисия на кап. Бураго. С ексадрон от 63-ма драгуни, около 23 часа той влиза в още препълнения с турски войски, черкези и башибозуци град, откъм квартал Мараша. Успява да превземе пощенската станция близо до моста на река Марица. Граждани отвеждат капитана при гръцкия вицеконсул, който го уведомява за струпването на турски войски около гарата. Заедно с въоръжените българи-православни и католици, Бураго се отправя натам и след кратка престрелка, турските войници се оттеглят от позициите си, а драгуните се втурват в атака. Пленяват петдесетина турци и овладяват станцията. На 16 януари в щаба на ген.Гурко пристига пратеник от Бураго. В записката до генерала той докладва:„Имах силна престрелка на железния път. Ранени и убити при мен няма. Вчера е заминал в 22.00 часа последният влак от Пловдив с два вагона. Турците отстъпват, или по вярно бягат пеша за Станимака. Телеграфният апарат е превзет от мене, заловена е кореспонденцията, която прилагам към настоящето“. Сутринта на 16 януари започва строителството на временен мост, по който преминава руската пехота, кавалерия и артилерия. Ген. Гурко със своя щаб влиза в града на два огромни сала. Посрещнат е тържествено с хоругви, хляб и сол, а в църквата „Св.Богородица“ е отслужен благодарствен молебен. Над Пловдив изгрява свободата, а пътят на руските войски към Одрин е открит”, припомни Карадечева.

Тя допълни, че още през 1881 година на върха на Бунарджика се издига един от първите паметници в чест на Освобождението. През същата година по проект на Йосиф Шнитер е завършена и камбанарията на катедралния храм „Света Богородица“ с възпоменателен надпис „В памет на Освободителите“. „На 25 август 1884 година е завършен храм-паметник на Освобождението в Пловдив, посветен на светите братя Кирил и Методий и Свети Александър Невски. Днес за тези паметни събития в града ни напомнят и Руската братска могила, и паметникът на Опълченците в православното гробище, и паметникът на загиналите полски офицери в католическите гробища, и мемориалният паметник „Скобелева майка“, както и тристранната пирамида на 9 километър, край шосето за Пазарджик, на която е отбелязано мястото, където капитан Бураго със своите 63-ма другани минава река Марица“, каза още Мария Карадечева.

„Вечна памет и слава на всички руски знайни и незнайни герои, запалатили с кръвта и живота си жадуваната от нас свобода! Бих искала да завърша с финалните думи от речта на цар Борис III, изречени на церемонията при откриване на паметника на връх Шипка – „Всеки паметник е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението. А на падналите в борбата да кажем – спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!“, завърши историкът.

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя участваха Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитет „Родолюбие“./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...