Новини от Пловдив » Важно » Кирил Петков отчете два основни успеха от срещата в Македония
Балкани България Важно Свят

Кирил Петков отчете два основни успеха от срещата в Македония

Снимка: Министерски съвет

Два основни успеха отчете от днешното си посещение в Република Северна Македония българският премиер Кирил Петков: Изпратената от Република Северна Македония нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област и реалната възможност за пускане до 60 дни на авиолиния между София и Скопие. В изпратената нота се съобщава, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че името се отнася за територията на държавата и че тя няма никаква териториални претенции, което отваря възможност България да използва краткото име на държавата – Северна Македония.

„През следващите 30 дни ще бъдат уточнени детайлите за откриването на авиолинията София-Скопие, която би могла да заработи до 60 дни“, посочи премиерът. По думите му създаването й трябва да има такъв модел, че да има и бизнес смисъл, което би могло да се постигне, например ако бъде използвана, като свързваща с полети от София към други дестинации.
До 60 дни Северна Македония ще изпрати и посланик в България – проактивен, млад и бизнес фокусиран, посочи Кирил Петков. Северна Македония няма посланик в България от 2020 година.

„Направен е и календарът на срещите между петте работни групи, като координацията на работата им ще бъде осъществявана от Министерството на външните работи“, посочи Петков. Срещите ще бъдат веднъж месечно, така че практически всяка седмица ще заседава по една работна група. „Съдбата на страните ни зависи от нас. Когато доверието е база и резултатите ще са по-бързи“, каза Кирил Петков пред български журналисти след срещите му с премиера Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски. Двамата премиери са се ангажирали лично да следят ефективността на работата на работните групи, като една от тях – двустранната историческа комисия, ще заседава по-често.

„Очаквам да ни информират за това, за което са се разбрали, а не за това, за което не са“, каза Петков в отговор на въпрос разговаряли ли са с Ковачевски за промяна на състава на комисията, която повече от година работи безрезултатно.

„Правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание ще бъде основен приоритет“, потвърди Кирил Петков, изразявайки увереност, че езикът на омразата ще бъде преодолян. Като пример той посочи личната ангажираност на македонския премиер Димитър Ковачевски, който при посещението на двамата в пресклуба на БТА пожела лично да бъде информиран за евентуални прояви на вандализъм.

Посещението на българския премиер продължава със срещи с председателя на македонския парламент Талат Джафери, лидерите на партиите Демократичен съюз за интеграция и ВМРО-ДПМНЕ – Али Ахмети и Християн Мицкоски, а в късните часове на деня – и с представители на българската общност, съобщава БТА.

ВИДЕО – Правителство на България в YouTube

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...