Новини от Пловдив » Градът » Показват в Природонаучния музей реплика на костюма, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната
Градът Култура Пловдив

Показват в Природонаучния музей реплика на костюма, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната

Репликата на уникалния астронавтски костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история, могат да видат днес пловдивчани.

Посетителите на Природонаучния музей могат да  докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“11.

Тя гостува у нас, благодарение на Посолството на САЩ в България и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” – тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг.

Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията „Аполо“ 11 и кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

В Природонаучния музей се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години)./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...