Quantcast
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Проф. Витанов: До дни червеното ще доминира по картата, очакват ни 3 трудни седмици
COVID-19 България Важно Здраве Мнения

Проф. Витанов: До дни червеното ще доминира по картата, очакват ни 3 трудни седмици

проф. Николай Витанов

На информационния портал може да видите картата за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни. Очакванията са следващата седмица тази карта доста да се промени. Към края на следващата седмица червеното се очаква да е доминиращо по картата, а зеленото да изчезне. Но вие си знаете, съгласно моите прогнози, след като Омикрона достигне доминация, ни чакат 3 трудни седмици. Подгответе се психически, че по някое време тази карта ще стане изцяло червена. Въпросът е да не допуснем да стане виолетова. От нас зависи. Това написа във Фейсбук математикът на БАН проф. Николай Витанов.

През следващата седмица ще стане ясно кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати, или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Моят аргумент го знаете и той е основан не на прости фитове на кривите, а на анализ на процесите зад числата: пожарът гори неравномерно и интензивно и това намалява вероятността за суперпожар (суперинтензивно горене на всичко едновременно).

Базовото репродуктивно число днес е 1.38. Виждате, че държи над 1.3, на не е много над 1.3. Това следва да ви наведе на мисълта, че суперпожар не е много вероятен – числото не гони 2 и нагоре, предупреждава той.

Витанов е категоричен, че няма да има тотален локдаун в страната. „Някои ме обвиняват в непоследователност, защото в момента работя за правителството. Помислете си малко: аз съм там заради вас. Ако беше останал старият план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000 -ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни. Второ – при предната вълна не работех за правителството.

Помните ли, как тогава всички викаха – локдаун, локдун веднага и само един – единствен от аналитиците каза: локдаун няма да има. Помните ли кой беше той? А имаше ли локдаун? Сега този същият е последователен. Казва ви: можем да избегнем локдауна с малко ваша помощ. Другите пак викат: локдаун, локдаун веднага. Аз ви казвам: от вас зависи дали ще изтървем възможността да ни се размине локдауна. Може да ни се размине, но трябва да се пазим, да не се разболяваме и да не стигаме до болниците.
Това е. Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун, завършва той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...