Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Бизнес » Асен Василев: Бюджетът е социален, заделяме 1 млрд повече за здраве и ръст на пенсиите
Бизнес България Важно Политика Портфейл

Асен Василев: Бюджетът е социален, заделяме 1 млрд повече за здраве и ръст на пенсиите

Асен Василев

Бюджетът за 2022 година е социален, заяви в предаването „Бизнес.БГ“ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

В новия бюджет се отделят 1 млрд. повече за здравеопазавне и ръст на пенсиите от юли с 6,1%. Няма да се променят и данъчните закони.

Заложените приходи възлизат на малко над 57 млрд., а разходите надхвърлят 63 млрд. лв.

Очаква се в хазната да влязат от данъци около 31 млрд., а от социални и здравни вноски- над 13 млрд.

Най-много средства са заделени за социално подпомагане – малко над 20 млрд. за икономически дейности – 10,5 млрд., за здравеопазване – над 8 млрд.

„Бюджетът е доста социален, с грижа за хората. В него има заложени, освен политиката по пенсиите, която започна от миналата година и продължава и тази година, безплатни детски градини, безплатни ясли за всички деца, които са в държавните, общински детски градини, плюс компенсация, разбира се, за тези, които не могат да бъдат приети“, обясни финансовият министър.

Предвижда се минималната работна заплата да нарасне на 710 лв. Увеличават се възнагражденията на учителите, като ще достигнат около 1900 лв.

„Учителските заплати се изпълняват от коалиционната политика те да са 125% от средната работна заплата, отчитайки увеличението в средната работна заплата миналата година са заложени заплати, съобразени с това ниво“, обясни вицепремиерът.

Разширява се обхватът на ваучерите за храна.

„Те могат да се ползват вече и за битови сметки – ток, парно, вода и т.н. като идеята е да се увелич сумата на ваучера – т.е., на работник на месец фирмите да могат да дават повече ваучери“, каза Василев.

Разработва се мярка за компенсиране на общините заради скъпия ток в новия бюджет.

„Заедно МРРБ и МЕ разработват конкретна схема. Там, както знаем, има доста голям ресурс, заделен и от парламента и от икономии на разходи в края на годината, така че би следвало да има средства за компенсация“, обясни финансовият министър.

Василев посочи, че на този етап в бюджета няма заложени нови мерки за фирмите.

„Повечето мерки, за които говорим, са мерки, които са работили миналата година и продължават и съответно се включват при определяне ниво на ограничаване на икономиката. Запазва се мярката 60/40, тъй като тя работи доста добре. При пълно затваряне, ако се наложи, мерките „Запази ме +“, мерките за задържане на заетостта, които са в МТСП“, коментира той.

Продължава се данъчната политика от миналата година с намалените ставки на ДДС за секторите, засегнати от ковид, без да се ревизират данъчните закони .

„Нови сектори с намалено ДДС няма предвидени. Няма предвидени никакви промени за намалени данъчни ставки. Единствените закони, които са пипнати – данъкът върху лихвите се отменя и данък „Уикенд“, колкото е възможно, тъй като той е по евродиректива, е ограничен неговият обхват. Със закона за бюджета няма влизане с повишени акцизи“, обясни Василев.

За сектор здравеопазване средствата са с 1 млрд. лева повече. Запазва се и сумата от 1000 лева за медиците на първа линия.

„Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания. Правилната политика е всъщност да се намери начин лекарите да получават нормални възнаграждения, които са по-високи. Има предвидени повече средства за доболничната помощ. Значително повече. Има засилена помощ към педиатричното здравеопазване“, заяви Асен Василев.

В проекта за бюджета е заложен растеж от близо 5%, и поемане на нов държавен дълг от 7,3 млрд лв. или 26,7% от БВП.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...