Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » България » БНБ пуска от утре монета с лика на Стоянка Мутафова
България Важно Култура Портфейл

БНБ пуска от утре монета с лика на Стоянка Мутафова

Монетата с лика на Стоянка Мутафова Снимка: БНБ
Монетата с лика на Стоянка Мутафова Снимка: БНБ

Възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова пуска от утре БНБ, съобщиха от банката.  Монетата, която БНБ пуска от поредицата „Български творци“, е посветена на 100 години от рождението на Стоянка Мутафова и е в продажба от утре, 24 януари в мрежата на Българската народна банка.

Номиналната й стойност е 2 лева – двойката присъства много в живота на Стоянка Мутафова. Родена е на 2.02.1922 г.

Медната пара е с проба 999/1000, качество – мат-гланц, висше. Монетата е с тегло 16,4 грама, с диаметър – 34,2 мм, гурт – гладък.

Тиражът ѝ е 4 хиляди броя.

На лицето на монета е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу годината на емисията „2022“ и номиналната стойност „2 ЛЕВА“.

На гърба на монетата е изобразен портретът на Стоянка Мутафова, а вдясно в полукръг – надпис на два реда „100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯНКА МУТАФОВА“.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на четири банки – Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 24 до 26 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения.

Предстои най-вероятно около Международния ден на театъра (27 март) издаването на пощенска марка с нейния образ./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...