Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Посоки » САЩ евакуират помощен персонал от посолството си в Киев
Посоки Свят

САЩ евакуират помощен персонал от посолството си в Киев

Посолството на САЩ в Киев поиска разрешение от Държавния департамент да евакуира целия „помощен персонал“ и техните семейства, съобщи CNN, позовавайки се на „многочислени“ осведомени източници, запознати с въпроса.

Както каза пред канала анонимен източник с връзки в украинското правителство, американската страна предупреди Киев, че евакуацията на семействата на служителите на дипломатическата мисия най-вероятно ще започне още следващата седмица. По думите на източника украинският президент Владимир Зеленски вече е говорил за това с ръководителя на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен и е подчертал, че ако Съединените щати предприемат такава радикална стъпка, това ще бъде „твърде остра реакция“ на ситуацията в региона.

Служители на Държавния департамент, с които се свърза CNN, отказаха да направят каквито и да е официални изявления, но подчертаха, че ведомството работи активно по планове за извънредни ситуации, за да гарантира безопасността на американските граждани в чужбина.

Както смята наблюдателят на CNN, искането, подадено от посолството в Киев, показва изостряне на напрежението – миналия месец, на фона на постепенно увеличаване на военното присъствие на Русия близо до украинската граница, американските агенции работеха само по планове за евакуация на американски граждани от украинска територия. Съгласно доклад на американското разузнаване, получен от канала, в момента в региона има повече от 127 000 руски войници.

По-рано Държавният департамент вече посъветва американците да избягват пътуването до Украйна, като официално ги предупреди, че според някои съобщения Русия планира мащабна военна операция срещу Киев, съобщава CNN.

Американските служители все още не знаят какво точно планира Москва, но някои представители на правителството на САЩ, които са прочели доклади на разузнаването, казват, че има доказателства, че Русия ще „се опита да превземе Киев и да свали украинското правителство“, съобщава каналът.

Като особено „зловещ“ признак правителствените служители на САЩ, както и руски военни анализатори счетоха прехвърлянето на войски в понеделник от Източния военен окръг в Беларус, отбелязва наблюдателят на CNN.

Още

Румъния: Руското искане за извеждане на войските на НАТО е неприемливо

Петков: Няма втора категория членки на НАТО

Русия иска НАТО да се изтегли от България и Румъния

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...