Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » Градът » Почина Елизабет Вартанян – учител №1 по арменски език и почетен гражданин на Пловдив
Градът Пловдив

Почина Елизабет Вартанян – учител №1 по арменски език и почетен гражданин на Пловдив

Елизабет Вартанян

Навръх 74-я си рожден ден внезапно ни напусна почетният гражданин на Пловдив и учител №1 в света по арменски език Елизабет Вартанян. Тъжната вест съобщи Сахак Чалъкян, съпредседател на Асоциация „Арменска общност“ в България, на чийто УС тя също бе член.

Той припомни, огромният й принос в сферата на образованието – тя е обичан учител от поколения пловдивчани, а също в областта на културата и благотворителността.

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван. След дипломирането си се завръща в родния Пловдив. Започва кариерата си като журналист – най-напред във в. „Работническо дело“, а след това – в радио Пловдив. После става преподавател в Арменското училище „Степан Шахумян“ до неговото закриване през 1976 г., когато се мести в емблематичната пловдивска гимназия „Лиляна Димитрова“ (сега СОУ „Патриарх Евтимий“).

При повторното отваряне, за което тя е един от инициаторите, се връща във вече преименуваното арменско училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Продължава да преподава майчиния си език, като всеки час започва с молитва на арменски. Общият й стаж като учител е 44 години.

Тя е носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“, с което е удостоена по предложение на кмета Иван Тотев през 2012 г.

За учител № 1 в света по арменски език е определена през същата година от Министерството на диаспората в Република Армения, а високото отличие й е връчено на тържествена церемония.

Многобройни са нейните изяви в сферата на културата и благотворителността като председател на Сдружение за култура и просвета „Ереван“ в Пловдив и член на УС на Съюза на културно-просветните организации „Ереван“ у нас. За своята активна дейност през 2008 г. е отличена от Министерството на културата „за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура“. Грамотата й е връчена от тогавашния министър Стефан Данаилов.

В годините на демокрацията Елизабет Вартанян два мандата е общински съветник в родния си Пловдив.

От семейството съобщиха, че допълнително ще информират кога ще бъдат поклонението и погребението.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...