Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » България » Бачковският манастир дължи 30 500 лева за ток, в Рилския манастир спряха парното
България Важно

Бачковският манастир дължи 30 500 лева за ток, в Рилския манастир спряха парното

Рекордни сметки за ток получиха по-големите манастири в страната. Бачковският манастир дължи за декември 30 500 лева, Троянският 11 000, а последната фактура на Рилския манастир е на стойност 28 хиляди лева, съобщава бТВ. Сметката на Рилската обител е набъбнала три пъти в сравнение със същия месец на 2020 година и веднага променя правилата в обителта. За да намали сметките, манастирът е въвел режим на парното. То работи средно по 8 часа на денонощие. „По два часа работи, после няколко часа почива. Ние също почиваме от топлото и се охлаждаме през това време. Разбира се да се правят икономии, но трябва да има нормални елементарни условия“, казва дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Манастирът се отоплява на нафта и ток. В кухнята се готви с печка на дърва, за да се намалят разходите. „Като някой стари скъперници гасим осветлението навсякъде, където смятаме, че е излишно. За съжаление не сме само ние. Множество фирми, български граждани, наши сънародници са с такива високи сметки и апелирам към всики, от които зависи да направят всичко потребно, защото някой трудно ще изздържат на тези сметки. Януарската сметка сигурно ще е още по-голяма“, казва дядо Евлогий.

Проблемът със сметките за топло на храмовете стигна и до депутатите. От ГЕРБ излязоха с предложение – храмовете да преминат към регулирания пазар. До момента Рилският манастир не е получил компенсация за високите сметки, въпреки, че плаща промишлен ток. Сметките за ток и на други манастири също са високи. Бачковският манастир за декември дължи 30 500 лева, а Троянският – 11 000.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...