Quantcast
Майонеза Краси
Новини Пловдив » България » Парламентът изслуша правителството за НАТО-Русия (ВИДЕО)
България Важно

Парламентът изслуша правителството за НАТО-Русия (ВИДЕО)

„Позицията на българското правителство е ясна и изчистена – ще сме конструктивен съюзник в НАТО, отговорен член и партньор на ЕС, с предвидима позиция, и никой не трябва да се упражнява по тази тема“, това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание в Народното събрание по повод напрежението по оста Русия-Украйна-НАТО. Освен министър-председателят депутатите изслушват и министрите на отбраната и външните работи, както и директорите на специализираните служби, но там заседанието ще е закрито за медиите.

„Ние трябва да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението. Ползването на невоенни средства е нашият приоритет“, допълни министър-председателят. „По време на съвета за сигурност бях информиран от службите, че ескалацията на напрежение между НАТО и Русия е реална. Ние гледаме на това като на сериозно предизвикателство и следим на ежечасна база всички развития“, каза премиерът. „Деескалацията с невоенни средства на напрежението между НАТО и Русия е основен наш приоритет. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема. Нашата идея е да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори и съюзници, да сложим армията като приоритет в нашата стратегия“, каза още Петков. Пред депутатите той повтори, че ще се инвестира в българската армия и по този начин кризата ще бъде използвана, за да се видят проблемите и къде точно да се инвестира. „Ние сме информирали нашите съюзници в НАТО, че могат да разчитат на нас, както като съюзници, така и като част от Европейския съюз. Следим ескалацията, работим за деескалация с всички дипломатически мерки“, каза Петков.

На въпрос от ДПС какви биха били последиците за България при един евентуален конфликт, Кирил Петков каза, че те са в сферата на енергетиката. „Имаме ясни планове какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че няма да има директни ефекти при наложени санкции“, каза Петков. На въпрос от ГЕРБ-СДС какви са целите на руската федерация и рисковете към България, Петков каза, че страната ни не подкрепя по никакъв начин зони на влияние. „Ние вярваме, че всяка държава има право да вземе собствени решения за собствената си отбранителна стратегия в конструктивните рамки на НАТО. Геополитическата стратегия на България е конструктивна съвместна стратегия на съюза на НАТО“, каза Петков. На въпрос от лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов дали Русия е заплаха за националната ни сигурност, Кирил Петков отговори, че напрежението на границата с Украйна е реално. „Не е нормално да кажем, че не ни интересува международното право. Когато имате 100 хил. души численост – това струва големи ресурси. Не може просто да имате тези хора до нечия граница, без да има стратегическо измерение. Напрежението и ескалацията са факт и не можем да ги игнорираме“, каза Петков.

„Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на теротирията на Украйна или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала, на Народното събрание или в Министерски съвет. Няма такова предвиждане. Приъствието на кораби в Черно море, не мисля, че носи сериозни конфронтации. При спазване на международното право, този тип плавания са увеличени. Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения. Трябва да се продължат всички дипломатически усилия да се предотврати възможен конфликт между НАТО и Русия“. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев от парламентарната трибуна. И допълни, че страната ни не е на прага на драматичен конфликт. По думите му относно изпращането на допълнителни военни сили  на Алианса в Източна Европа, Янев посочи, че трябва да се направят необходимите усилия, които са в съзвучие със съществуващите мерки, изградени през годините. „На предишни срещи на Върха на НАТО са взимани решения за укрепване на източния фланг на НАТО. В тази връзка са развити две инициативи – за засилено предно присъствие за Черно море и за адаптирано предно присъствие за района на Балтийските държави и Полша“, обясни ресорният министър. Той посочи, че в момента европейското командване на Алианса обсъжда нови мерки, свързани с България, Румъния, Словакия и Унгария: „Част от тези мерки включват възможността за разполагане на т.н. сухопътен елемент или бойна група. Има три вида държави, които потенциално могат да участват в такава група – рамкова държава, държава-домакин и държави, които дават своя принос“, посочи Янев. Министърът на отбраната допълни, че е вариант страната ни да се съгласи за подобна бойна група, но ако България е рамковата държава – един наш батальон да бъде разпределен за  изпълнението на тази задача и съответно неговото командване да става през национални комуникационни канали. Янев беше категоричен, че страната ни не предвижда ескалация, планове за защита на националната територия, нито планове въпросният контингент да отиде извън България. Той призна, че заради системно недофинансиране, съществуват дефицити и неефективно функциониране на системата за отбрана.

„Очевидно Русия се стреми да внесе разделение сред съюзниците и ги третира като различни категории – тя подкопава принципа на неделимост на сигурността и се връща към сферите на влияние от Студената война“, заяви пред народните представители външният министър Теодора Генчовска. „На фона на руските агресивни действия, изключително важно е единството и солидарността на съюзниците, както и категоричната защита на фундаменталните принципи и ценности, на които се базира европейската сигурност. Няма стъпки от руската страна в посока деескалация, последните й действия и реторика насочват към повишаване на риска от военна агресия“, подчерта Генчовска. Министърът призова за подновяване на дискусиите в съвета „НАТО – Русия“ по ситуацията във и около Украйна с цел намаляване на риска и контрол на въоръженията.

ВИДЕО: Nova.bg

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...