Новини от Пловдив » България » Гешев: Освен корупцията, в момента се възражда организираната престъпност
България Важно

Гешев: Освен корупцията, в момента се възражда организираната престъпност

В рамките на работното посещение на главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Даниела Машева в Европейския парламент, двамата взеха участие в заседание на Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и основните права при Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Дискусията бе продължение на диалога между ръководството на ПРБ и Мониторинговата група. Последната среща на главния прокурор с членове на Комисията от ЕП бе в края на септември 2021 г. в София, съобщават от Прокуратурата.

„Вчера един евродепутат ми зададе въпрос какво е моето послание към мониторната група и към ЕП. Българската прокуратура е изключително притеснена, че  последната година и нещо се заличава постигнатият напредък на България, след приемането ни в ЕС по отношение на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Това което казах на евродепутатите е, че не се чувствам горд като българин, за да го кажа, но към момента смятам, че е на лице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България предвид тези притеснителни тенденции с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и според мен българите това вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани“. Това каза главният прокурор Иван Гешев след участие в изслушване в Европейския парламент в Брюксел.

„Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени – телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, организираната престъпност. Това е част от липсата на взаймодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт. Цената за всичко това ще платят българските граждани“, посочи Гешев като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.

На днешната дискусия главният прокурор подчерта ангажимента на прокуратурата за укрепване на принципите на върховенството на правото в Република България. Пред европейските депутати Иван Гешев заяви готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към страната от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната. В този контекст главният прокурор изтъкна, че отстояването на независимостта на съдебната власт е една от най-важните предпоставки за гарантиране върховенство на правото в България.

Иван Гешев изрази удовлетвореност от възможността лично да запознае представителите на Мониторинговата група с детайли от становището на ръководството на ПРБ от края на 2021 г., изпратено до европейските институции, в което се отчитат притеснителни факти, застрашаващи основополагащи европейски ценности и принципи на правовата държава, включително чрез институционални действия и персонални атаки срещу магистрати и членове на техните семейства.

В рамките на дискусията Гешев подчерта приноса на органите на специализираното правосъдие в противодействието на корупцията и борбата с организираната престъпност. Главният прокурор и неговият заместник Даниела Машева представиха на европейските парламентаристи подробни разяснения и по други въпроси, свързани с правовия ред в България. Подчертана бе и водещата роля на прокуратурата в защита правата на уязвимите социални групи от обществото и представители на ЛГБТИ.

В заключение главният прокурор Иван Гешев оцени високо провеждания диалог, неговата значимост, както и личната и тази на ПРБ готовност за продължаване на регулярните дискусии между прокуратурата и Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и основните права.

ВИДЕО: Прокуратура на Република България

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...