Новини от Пловдив » България » Намалиха членовете на КЕВР от 9 на 5
България Важно

Намалиха членовете на КЕВР от 9 на 5

Парламентът намали окончателно състава на КЕВР от девет на пет души. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за енергетиката. Членовете на регулатора трябва да притежават добра професионална репутация. Със стаж в областта на енергетиката ще трябва занапред да са двама, вместо досега четирима, от членовете на комисията. Няма да се изисква юридически стаж за един от комисарите, както и икономически – също за един член на КЕВР, както са сегашните разпоредби. „Две са кандидатурите за двете възможни места в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/“. Това съобщи заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пред журналисти в парламента. „Няма да има състезание, тя е предварително решена тази процедура. Имаме по един кандидат за всяко от двете места в КЕВР“, коментира той. На 21 януари парламентът прие процедурни правила за избор на председател и един член на КЕВР, а срокът за предложения беше пет дни. Добрев посочи, че едното предложение е от „Има такъв народ“ /ИТН/, другото – от „Продължаваме промяната“ /ПП/. Добрев каза, че предложението на ПП е действащ зам.-министър на енергетиката от няколко дни, а предложението на ИТН е Благой Голубарев. На сайта на ПП „Има такъв народ“ Голубарев е представен като енергиен експерт с над 39 години стаж. Според Добрев тези двама души, които вероятно ще бъдат избрани следващата седмица, ще имат пълен контрол върху дейността на КЕВР след намаляването на състава й от деветима на петима, защото трима от тези петима ще вземат решения за тока. „Ще възникне и правен спор, защото тези кандидати трябва да отговарят на старите условия в закона“, смята Добрев. „Виждате с каква скорост се бърза да се промени Законът за енергетиката, посочи той и отбеляза, че днес се гледа на второ четене в пленарната зала. Още като мине, председателят ще го подпише скоростно и ще го изпрати на президента, президентът още днес следобед трябва да издаде указ, още днес следобед – този указ да се върне в Народното събрание, да се занесе в „Държавен вестник“, за да може в утрешния брой на „Държавен вестник“ да бъдат публикувани промените в закона“, предположи Добрев.

„На девет човека беше трудно да анализират предложенията за промяна на цените, да упражняват контрол, сега ги редуцирате, каква е причината“, попита Рамадан Аталай от ДПС. Много скоростно правите нещата, последствията за КЕВР, ако така се действа, ще са пълното й разтуряне, предупреди представителят на Движението. „Ефективността на деветчленния състав на КЕВР е над два млрд. лв. загуби на БЕХ заради лобистки решения на комисията“, опонира Виктория Василева от ПГ „Има такъв народ“, един от вносителите на предложението. „Не може да внушаваш, че КЕВР е вземала грешни решения и затова БЕХ или НЕК са търпели загуби, ако продължавате да го твърдите, ще трябва да го доказвате в други институции“, репликира Аталай.

Според ГЕРБ-СДС целта съставът на регулатора да бъде намален е овладяване и пълен контрол над комисията. Отхвърлено беше тяхното предложение членове на КЕВР да могат да номинират и президентът, българските юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза в сферите, регулирани по този закон, по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и по Закона защита на потребителите, както и национално представените организации на работодателите и на работниците.

Васил Стефанов / ПГ „Продължаваме Промяната“/ обясни, че практика в регулатор да влизат представители на НПО и други организации в ЕС няма. Той припомни, че ГЕРБ са отхвърлили преди години точно такава идея, дошла от АБВ. „Когато се казва истината, трябва да се казва цялата истин“, отговори Добрев. Тогава се предвиждаше всички тези организации да дават предложенията си на депутатите и те, ако ги припознаят, да ги внесат, разясни той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ смята идеята за неудачна, защото никой няма да носи отговорност за това, което лицето би причинило на КЕВР. Той получи и наказание „забележка“ от председателя на Народното събрание Никола Минчев за обида към Настимир Ананиев от ПГ „Продължаваме Промяната“ и поиска обяснение за санкцията. Емил Георгиев от „БСП за България“ посочи, че доверието в КЕВР е много ниско, затова се налагат промени. Има три месеца мораториум и трябва да направим такива промени, които да гарантират за в бъдеще по-справедливи цени за битовите и небитовите потребители, отбеляза той.

В дневния ред е първото четене на изменения в Закона за пазарите на финансови инструменти, както и първото четене на Законопроект за покритите облигации. Седем депутати участват дистанционно в заседанието. В началото му Деян Петков положи клетва като народен представител от „Има такъв народ“ /ИТН/. Той заема мястото на Радостин Василев, докато той изпълнява функциите на министър на младежта и спорта.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...