Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Дали и ние да не сменим името на държавата като Турция?
Важно Диагнозите на д-р Харсъзов Мнения

Дали и ние да не сменим името на държавата като Турция?

  • „Турчин“ навявало лоши асоциации сред чужденците, българите имаме подобен проблем

Д-р Йордан ХАРСЪЗОВ, специален коментатор „По изборите“ и след това за ПловдивПрес


През последните дни откъм южната ни съседка дойде меко казано странна новина. По инициатива на нейния самодържец Ердоган, тя скоро ще си смени името.

Вече няма да се нарича със прозападното наименование „Turkey“, а „Turkiye“. Според президента, това име

по-добре изразявало същността и ценностите на народа му

Ясно е, че ако питаш Ердоган, по-добре е страната му да се нарича Devlet-i Âliyye-i Osmâniyye, а най-добре دولت عالیه عثمانیه‎, но навярно е наясно, че за това още не му е дошло времето.

Наместо това местни езиковеди пробутаха теорията, че така искат да избягат от някои неприятни асоциации, които името Turkey навява на англоговорящия свят.

На английски то означавало „пуйка“,

а в преносел смисъл „див, необразован, провалил се човек“. Turkey Bazzard е лешояд, а дори и с локума Turkish Delight често се правят не особено прилични шегички.

Доста страна са сменяли името си, явно няма нищо кой знае колко неприемливо в това. Повечето са го направили, за да изтрият спомена от колониалното си минало – като

Родезия/Зимбабве, Долна Волта/Буркина Фасо, Свазиленд/Есватини, Бирма/Мианмар…

Искат да забравят миналото със същата сила, с която някои турци искат да го върнат.

Случва се някои, обикновено изкуствено създадени държавни формации, с времето логично да се разпаднат и тогава пак се стига до промяна на имена. И такива примери имаме предостатъчно около нас.

Последната страна, което промени официалното си име, обаче няма такива проблеми. Тя не е колонизирана, а колонизатор, името й се ползва с уважение и общо-вземо не е свързано с лоши асоциации. Като че малко така от нищото

Холандия изведнъж обави, че занапред ще се нарича Нидерландия

И причината за тази смяна сякаш се прилага за пръв път в историята – просто обзети от либерализъм и идея за равноправие, решили, че е проява на дискриминация цялата страна да е наречена на името на една от провинциите. Все едно България да се казва Хасково или Пазарджик. Нормално е Варна или Пловдив да се почувстват засегнати.

Но да се върнем към

асоциациите, които имената на някои страни навяват

Повечето са незлобливи като вица за французойката, която попитала грузинец: „Рarlez-vous français?“ и той отговорил: „Коонечно хочу!“

Някои страни и народи обаче по една или друга причина нямат този късмет, а в това отношение ние сме сред най-засегнатите. Почти по целия свят „българин“ не само се асоциира, а си е и направо синоним на „вулгарен“, а шегичките са си направо обидни, съвсем не симпатични като тази за французойката.

Донякъде парадоксално причина да се стигне дотук е именно успехът ни

Просто от всички, граничещи с границите на Източната римска империя, българите са били най-силни, имали са държава и очевидно са били най-голям дразнител за местните управници и хронисти, които в писанията си приравнявали думата „варварин“ с „българин“.

Ако следваме обаче логиката на Ердогановите езиковеди, няма нищо толкова богохулно да сменим това име, за да не се налага всеки път при среща с чужденец, да се доказваме колко деликатни и разбрани хора сме всъщност.

Какви са вариантите. Единият навярно е по подобие на турската реформа

да попроменим малко буквичките,

че да не навяват досегашните асоциации. Тъй като сме все по-прозападно настроени, може да е в посока на едно „по-английско“ звучене.

Наместо България/Bulgaria, да го направим по начина по който повечето англоговорящи чужденци и без това го изговарят – Бългейрия/Bulgayria. Само че като се замисли човек, много вероятно и оттук да произлязат асоциации, пък май и сайт със снимки имаше с това име.

Ако се облегнем на историята, с каквато несъмнено разполагаме в излишък, може да се спрем на най-разпознаваемото име от древността, което несъмнено е това на Спартак.

Така че Спарта също е вариант,

но да си намаме проблеми с друга южна съседка, най-добре е от самото начало да го направим Северна Спарта.

Можем, разбира се, да се обърнем към легендите. Орфелия или Орфейлия (за да е по-английско) не виждам какви отрицателни асоциации може да предизвика. Само дето зрителите на НВО ще ни мислят за чернокожи.

Има и страни, които са назовани на личности от тяхната история.

Като Колумбия, Боливия, Филипините…

Ние и такива си имаме.

Разбира се, на първо място всеки се сеща за Левски. Лошо тук, че и чужденците скоро ще започнат да го свързват с гара насред нищото, а като потърсят в youtube ще им излизат бръснати мутри с бухалки.

Ако търсим сред великите ни владетели ще е трудно, тъй като наистина са доста и историците ще се изпокарат. Може разбира се да я кръстим на Самуил – Самуилия – името е библейско, свързано е с екшън и съспенс, пък и така пак ще натрием носа на единствената съседка, с която си позволяваме да се гъбаркаме.

Разбира се, нищо от горенаписаното няма да се случи, защото независимо от асоциациите, повечето българи се се гордеят с името на държавата си и с факта, че тя е сред малкото, които не са го сменяли. Пък ако англоизичните имат някакви асоциации, тяхна си работа.

Прекрасен пример за това са унгарците, повечето от които дори не знаят, че държавата им е кръстена на прабългарското племе оногондури, а и тези, които знаят, си живеят спокойно с това. При положение, че сигурно само Георги Марков е българин в Унгария в момента.

Пък турците, ако искат да се връщат в средновековието, си е техен проблем.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...