Новини от Пловдив » Пловдив » Заради скъпия ток: Лечебници искат с 20% да поскъпнат медицинските дейности
Здраве Пловдив Портфейл

Заради скъпия ток: Лечебници искат с 20% да поскъпнат медицинските дейности

Поне 20 % да бъде увеличено заплащането на медицинските дейности – около това искане, което да бъде изпратено до Министерството на здравеопазването, НЗОК, БЛС, се обединиха представители на общинските лечебни заведения –  многопрофилни болници, медицински центрове  и ДКЦ-та, Българският лекарски съюз и представители на постоянната комисия по здравеопазване на Общински съвет град Пловдив. Те проведоха среща, организирана от  директора на дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив на д-р Калин Калинов, на която разискваха  проблемите, свързани с увеличената цена на електроенергията и природния  газ.

„Трябва да се обединим около единно становище, за да можем да очакваме реална  помощ от Министерски съвет и системно решение на задълбочаващия се дисбаланс между приходите  на лечебните заведения и разходваните средства за издръжката им“, заяви при откриването на срещата доктор Калинов и представи на участниците обобщени предложенията на управителите, постъпили през изминалата седмица в дирекцията.

Разискван беше фактът, че лечебните заведения, макар и регистрирани като търговски дружества, по търговския закон са силно ограничени откъм други дейности, освен лечебно-диагностичните и отдаването  с ограничен предмет на дейност на помещения под наем. Тъй като основния източник за финансиране са медицинските дейности по определени стандарти и в рамките на заложените от НЗОК лимити, единственият начин за системно решение на проблемите, произхождащи от високите цени на енергоносителите, е увеличаване стойността на клиничните пътеки, прегледите при специалисти и медико-диагностичните дейности. Присъстващите на работната среща се обединиха около предложението на Националното ръководство на БЛС, който е и договорен партньор, това увеличение да е не по-малко от 20 процента.

Паралелно с това управителите бяха единодушни по отношение бързите и адекватни действия в близко бъдеще в посока осъществяването на програми по енергийна ефективност, пряко свързани с управляваните от тях лечебни заведения.

Затова ще разчитат на съпричастност и методическа помощ от страна на Община Пловдив и на реализирането на съвместни проекти по европейски програми. По отношение на евентуални компенсации и дотации от страна на държавната администрация, събралите се решиха следващата среща да бъде в края на месец февруари, на която да обсъдят и допълнят, ако е необходимо, със свои коментари и предложения направеното от държавата до момента.

„Разбрахме, че Министерството на здравеопазването, както и Министерството на финансите, подготвят компенсаторни механизми за подпомагане на лечебните заведения, независимо от статута им. Но ако липсват такива до следващата ни среща, ще изпратим нашите предложения и искания до правителството“, обобщи настроенията след срещата доктор Калинов..

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...