Новини от Пловдив » Важно » Край на режима на уличните лампи в Родопската яка, общините взимат 85 млн. за скъпия ток
Важно Регион Родопи

Край на режима на уличните лампи в Родопската яка, общините взимат 85 млн. за скъпия ток

Снимката е илюстративна

Община „Родопи” започва поетапно възстанояване на уличното осветление на територията на населените места Цалапица, Ягодово, Брестник и част от село Марково. Четирите села бяха първите, в които се въведоха мерки за оптимизиране на уличното осветление заради големите разходи на електроенергия, породени от скъпия ток.

На среща с представители на Националното сдружение на общините и министъра на финансите Асен Василев договориха допълнително подпомагане на общините за рекордните цени на тока. Постигната беше договореност в периода 1 февруари – 30 юни 2022 г. общините да бъдат компенсирани чрез допълнителен трансфер от централния бюджет, в размер до 85 млн. лв. От него ще бъде покривана разликата между сумите по фактури за съответния месец на 2022 г. и същия период на 2021-а, която остава след приспадане на компенсациите по Програмата за небитови клиенти.

„В селата Цалапица, Ягодово, Брестник и Марково още от днес започна поетапното възстановяване на нормалната работа на уличното осветление. В останалите населени места не беше въведена оптимизация до момента, защото екипите работят по график”,коментира кметът на Община „Родпи“ Павел Михайлов. По негови думи това решение ще подкрепи общините в момент, в който все още не е приет новия бюджет.

Според справката на общината за последния месец консумацията на електроенергия се е повишила три-четири пъти.  Последната фактура е за месец декември и е за над 85 хиляди лева. Това наложи въвеждането на режим – или лампите да светят през една, или като електромеханични часовници.

„Вече работим по проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED тела. Ще бъдат сменени над 6000 лампи във всички населени места. Проектът е на стойност близо 1,2 милиона лева. Това ще намали с около 60% потреблението на ток“, припомни кметът Михайлов.

Още

Община „Родопи“ въвежда смесен режим на улично осветление
Кметове на ГЕРБ от Пловдивско: До два месеца фалираме от високите сметки за ток

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...