майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Ток и парно няма да поскъпват след мораториума
България Важно Енергетика

Ток и парно няма да поскъпват след мораториума

Станислав Тодоров

Възможно е да не се стигне въобще до повишаване на цената на тока след падането на мораториума. Това прогнозира новият председател на КЕВР Станислав Тодоров по bTV. Основният мотив за искане за повишаване на цената на тока за битовите абонати беше дефицитът в електроразпределителните дружества, натрупан в резултат от повишаването на цената на електричеството на борсата, но правителството реши да компенсира бизнеса, като се раздели с печалбите от електроцентралите, като прие компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с това, който обхваща и тези дружества, отбеляза Тодоров.

Това решение на правителството е взето и за да не се „помпа инфлацията“. Кабинетът може да продължи тази политика, ако желае и има достатъчно печалби от държаните електроцентрали, които да покриват тези компенсации.

Работата на „КЕВР в рамките на своите правомощия е да провери ценовата структура и обосноваността на разходите, които се включват в ценообразуването. Това ще стане в рамките на две седмици, така че потребителите да бъдат убедени, че когато се приеме новата цена, че тя е 1честната цена, която трябва да плащат“, каза Тодоров.

По въпроса за цената на парното Тодоров отбеляза, че тя се образува от два компонента – цената на синьото гориво на световните пазари, от което зависят някои топлофикации, и как топлофикационните дружества се управляват. Като пример шефът на КЕВР даде „Топлофикация София“, която според него би трябвало да бъде на печалба предвид нейната мрежа и клиентела, но е един от най-големите длъжници на „Булгаргаз“.

Според Тодорво свободният пазар най-добре регулира цените, но и доколко цената на тока е висока е относително, предвид че в момента у нас е една от най-ниските в Европа, но ние не го усещаме заради ниската ни покупателна способност.

Спирането на износа на ток е възможно само при наличието на форсмажорно обстоятелство, каквото в момента няма. За такова може да се счете избухването на война и в този случай ние можем да го прекратим, защото „очевидно трябва да осигурим сигурността на битовите потребителите и на критично важните производства“, посочи Тодоров.

По думите му в такава ситуация не би трябвало да има санкция от страна на ЕК за нарушаване на пазарните правила в Евросъюза.

„Нещата в „Булгаргаз“ не изглеждат добре. След като старото ръководство е освободено заради такива сделки, точно когато новото ръководство влиза се случат новите сделки. Нямам информация кой е наредил тези сделки, но това е нещо, което ме притеснява“, коментира Тодоров относно информацията за продажба от дружеството на излишъци от газ на Румъния на ниски цени.

КЕВР ще провери сделките на новото ръководство на „Булгаргаз“, каза Станислав Тодоров.

„Категорично съм подготвен за този пост. Имахме много продължително изслушване, когато представих моята визия – всички колеги от всички парламентарни групи бяха удовлетворени“, коментира Станислав Тодоров.

Има голяма разлика между изслушване в енергийни комисии и в пленарна зала. Народното събрание трябва да има възможност да изслуша бъдещият председател на КЕВР. Фактът, че не беше предвидено мое изслушване ме накара да поискам думата. Мисля, че след като изложих какво искам да кажа, колегите нямат притеснения, че КЕВР попада в добри ръце“, каза Тодоров.

Тодоров коментира и обвиненията, че е нарушавал Закона за обществените поръчки, докато е работел за американската компания Ей И Ес, която управлява ТЕЦ „Марица 1“.

„Ей И Ес е 100% частна компания и, като такава, взима решение как да структурира своята дейност, включително и по какъв начин се купуват стоки и услуги от външни изпълнители“, каза Тодоров и посочи, че не взимал тези решения еднолично.

По думите му тогава е било отправено запитване дали Ей И Ес трябва да спазва Закона за обществените поръчки, на което е било отговорено, че той не задължителен за компанията, но впоследствие, по-късно, от АДФИ са излезли с противното становище.

„В средата между интересите на потребителите, правителството, всички производители, търговците КЕВР е винаги в неблагоприятна позиция. Искам да изместя фокуса. Всички сме се вкопчили в настоящето, нужна е нова перспектива за бъдещето“, каза Тодоров.

В Плана за възстановяване са отделени доста средства за реформирането на енергийния сектор. „Българският потребител трябва да е не само обект на тази промяна, но и да участва в нея“, коментира Тодоров.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...