Новини от Пловдив » България » Грешка: Криминалните елементи щели да участват в протеста на „Възраждане“
България Важно

Грешка: Криминалните елементи щели да участват в протеста на „Възраждане“

Министърът на вътрешните работи е докладвал пред правителството, че лица от криминалния контингент се готвят да участват в подготвяните за събота протести на синдикатите в МВР и пожарната срещу заплащане. Това съобщи днес говорителят на правителството Лена Бориславова, като уточни, че част от тези лица са добре познати на МВР като купувачи на гласове:

„Поне едно от лицата, които са на списъка от 19 човека, които разпространи премиерът и предостави на прокуратурата, също има данни, че съдействат за организирането на по-масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и работата по отразяване на тези искания“.

В отговор от синдиката „Огнеборец“ посочиха, че не разполагат с такава информация. Председателят на синдиката Венцислав Станков увери, че на самия протест ще има мерки за контрол.

Протестът на 19 февруари се организира от синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ и е подкрепен от няколко синдиката в МВР, обясни Станков.
По повод думите на Бориславова – че има данни, че криминално проявени лица може да се присъединят към протеста, Станков уточни, че те не разполагат с такава информация и обясни, че на самия протест ще има създадени мерки за контрол.

„Организатор на протеста в събота, 19 февруари, е изцяло Националният синдикат на пожарникарите и спасителите, който е подкрепен от Синдиката на гражданската администрация в МВР.

Информацията, която се изнесе пред вас, медиите, от говорителката на Министерския съвет, че имат оперативни данни, които гласят, че разни криминални контингенти организират някакви протести, които ще се слеят с нас, това аз не мога да кажа дали има такава информация, но желая колегите от структурите, от специалните служби на МВР да ни информират, ако действително има такава информация“, заяви Венцислав Станков.

По-късно днес от думите на вътрешния министър Бойко Рашков стана ясно, че подозренията на МВР за присъствието на криминално проявени лица не се отнасяли за полицейските протести идния уикенд, а за планирания от партия „Възраждане“ нов национален протест на 23 февруари.

След проведена в късния следобед среща между Синдикалната федерация на служителите в МВР, премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков беше оповестено, че става въпрос за грешка, по-скоро лапсус. Така беше обяснено от вътрешния министър изказването на Лена Бориславова по-рано днес, която заяви, че се очаква на протестите идния уикенд да има криминално проявени лица.

От думите на вътрешния министър разбрахме, че в МВР наистина има подобна информация, но тя не касае двата полицейски протеста, а протестът на „Възраждане“, който е през идната седмица. Бойко Рашков каза още, че се надява именно на този протест на „Възраждане“ да не се стига до провокации и до сблъсъци между протестиращите и полицията, а грешката, допусната по-рано днес от Бориславова обясни по следния начин:

„Ние нямаме никакви опасения, че протестът, който са планирали колегите от синдиката на МВР, ще имат действия, които ще застрашат по някакъв начин обществения ред. Това е изключено, просто е станала грешка. Имаме предвид, или е имало предвид протестите, които се подготвят в сряда. Нека да коригираме – грешки и лапсуси стават, знаете много добре“.

Тази вечер след срещата между Кирил Петков, Бойко Рашков и Синдикалната федерация на служителите в МВР стана ясно, че в крайна сметка протест в неделя ще има, тъй като няма надежда към момента за увеличение на заплатите във вътрешното министерство.

Стана ясно обаче и още, че ще има и нова среща другата седмица между синдикатите и правителството. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви:

„Със сигурност не сме в състояние да решим всички или дори по-голямата част от проблемите, които предизвикаха тези протести. Поне не бързо и не веднага.

Затова те ще продължат, както са планирани, нашата позиция остава такава, каквато е била досега – за едно дълбоко реформиране на МВР. Смятаме, че това ще бъде в интерес и на обществото, и на служителите“.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите Валентин Попов изрази и надежда, че от Министерски съвет ще обяснят грешката, допусната по-рано днес, в позиция, която да излезе утре.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...